EPILOG ZLOČINA

Socijalne radnice ipak neće snositi nikakve posljedice

Chiara Pašić
 Goran Sebelic / CROPIX

Djelatnice pulskog Centra za socijalnu skrb, kojima je Disciplinski sud Hrvatske komore socijalnih radnika izrekao ukore zbog težih povreda u obavljanju posla, u stvarnosti neće snositi nikakve posljedice, potvrdila je ravnateljica Centra Sandra Ventola.

- Ukor znači da će im izricanje te disciplinske mjere biti zabilježeno u dosjeu tri godine i da u tom periodu neće moći napredovati. No, u Centru za socijalnu skrb napredovanje u hijerarhijskom smislu ionako nije ni moguće - rekla je ravnateljica.

Od četiri djelatnice kojima je izrečen ukor - za tri pravomoćno, a za jednu, koja se žalila, nepravomoćno - jedna je sama dala otkaz i povukla se iz djelatnosti socijalnog rada, a ostale tri, kaže ravnateljica, normalno su nastavile raditi svoj posao - u Odjelu za djecu i obitelj te Prijemnom odjelu. Povlači li disciplinska mjera i određenu kaznenopravnu odgovornost te jesu li protiv njih pokrenuti kakvi postupci, ravnateljica ne zna.

- Ja ih nisam pokrenula - kaže.

Nisu kažnjene ni novčano ni na bilo koji drugi način, jer to bi već podrazumijevalo izricanje neke druge disciplinske mjere.

Ravnateljica također ističe kako nije točno da je smijenjena nakon što su utvrđeni propusti u radu, prije svega organizaciji Centra, sredinom prošle godine, a koji su utvrđivani nakon što je korisnica Centra Chiara Pašić ubila svojega trogodišnjeg sina.

U vrijeme tragedije sadašnja ravnateljica, koja se tada prezivala Milošević, bila je kratko vršiteljica dužnosti. Uskoro je raspisan novi natječaj za ravnateljicu te je izabrana - Sandra Ventola. Radi se o istoj osobi, koja je u međuvremenu promijenila prezime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:05