SKANDAL U SISKU

ŠOKANTAN KADROVSKI DOGOVOR STRANAKA: SDP i HSP za ravnateljicu odabrali osobu koja je osuđena

Kako se provodi kadrovska politika u Sisačko-moslavačkoj županiji, prema kojoj je jedini važan kriterij stranačka pripadnost, pokazuje novi slučaj koji smo otkrili u Sisku ovih dana. Riječ je o skandalu oko izbora i imenovanja ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu Sisačako-moslavačke županije, Jasne Rajković. U glavnim ulogama u ovoj su priči, uz gospođu Rajković, inače članicu Izvršnog odbora Gradske organizacije HSP-a Siska, županica Marina Lovrić Merzel (SDP) i predsjednik Županijske skupštine Željko Kardaš (HSP), također član Izvršnog odbora HSP-a Siska.

Osuđena i izabrana

Sve je počelo prije tri godine, 11. ožujka 2010., kada je tadašnja djelatnica OTP banke Jasna Rajković krivotvorila potpis štediše banke B. A. iz Dvora na Uni te, zloupotrijebivši svoj položaj više bankarice, neovlašteno s njegova računa podignula 25 eura i 17.834,51 kunu. Bančina kontrola otkrila je prevaru, koja nije bila jedina slične vrste, pa je viša bankarica Rajković morala otići iz banke. Dobila je u srpnju te godine izvanredni otkaz ugovora o radu, no banka je nije kazneno gonila nakon što je namirila štetu jer su u OTP banci željeli izbjeći javni skandal. No, slučaj skidanja novca s računa gospodina B. A. i krivotvorenje službenih dokumenata zaintrigirao je Općinsko državno odvjetništvo u Sisku, koje je odmah pokrenulo istražne radnje.

Dvije godine nakon krivotvorenja isprava, gospođa Rajković javila se na javni natječaj koji je raspisala Sisačko-moslavačka županija. Birao se ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Javila se gospođa Rajković i pobijedila, iako po struci nije ni medicinar, ni pravnik, niti ekonomist, nego politolog. Na natječaj se javila jer joj je rečeno da se javi i da će biti sigurno izabrana po stranačkom ključu. Ubrzo je preuzela dužnost ravnateljice tek osnovanog Zavoda.

Tajila je kaznu

Osam mjeseci nakon što je postala ravnateljicom, Općinski sud u Sisku donio je, na temelju kaznenog naloga koji je izdalo Općinsko državno odvjetništvo, osuđujuću presudu protiv Jasne Rajković jer je kao odgovorna osoba s ciljem da sebi pribavi imovinsku korist u službenu ispravu unijela neistinite podatke, te svojim potpisom ovjerila takvu ispravu s neistinitim sadržajem, čime je počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti - zloupotrebom položaja i ovlasti i kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava - krivotvorenjem službene isprave.

Sud joj je odredio kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci za kazneno djelo krivotvorenja službene isprave, te kaznu zatvora u trajanju od 11 mjeseci za počinjenje kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti. Sud ju je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, odnosno na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva, s kojim je gospođa Rajković očito sklopila nagodbu, izrečena joj je uvjetna osuda. Prema presudi izrečenu jednogodišnju kaznu zatvora gospođa Rajković neće morati odslužiti ako tijekom četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Presuda je postala pravomoćna 22. studenoga 2012.

Zanimljivo je da je gospođa Rajković 12. ožujka 2012. od Općinskog sudu dobila potvrdu da protiv nje nije podignuta optužnica koja je stala na pravnu snagu niti je izrečena nepravomoćna presuda za kaznena djela za koja je predviđena novčana kazna ili zatvor.

Formalnopravno ta potvrda o nekažnjavanju nije sporna, jer je Općinski sud tek šest mjeseci poslije, 27. rujna 2012., zaprimio optužnicu Općinskog državnog odvjetništva protiv Jasne Rajković.

No, stvarno, i u tom pogledu gospođa Rajković je prevarila županijske dužnosnike donoseći potvrdu o nekažnjavanju. Također, gospođa Rajković, doznajemo u Županiji, nije poslodavca obavijestila da je osuđena.

Konačno otkaz?

- Nevezano uz ovaj slučaj, ja sam prije nekoliko tjedana u Zavod za hitnu medicinu poslala internu reviziju. Sada, kad sam od Suda zatražila i dobila potvrdu da je ona počinila ozbiljna kaznena djela, te da je to tajila od Upravnog vijeća Zavoda, zatražila sam da se žurno donese odluka o razrješenju s dužnosti i otkazu ravnateljici Rajković - rekla je županica Marina Lovrić Merzel. Grupa zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu u Sisku zatražila je od Ministarstva zdravlja reviziju provođenja postupka natječaja i izbora gospođe Rajković za ravnateljicu Zavoda u studenome 2012., kada se doznalo za presudu protiv nje. Ministarstvo nije reagiralo.

Županica: Vjerovala sam partnerima

Županica Marina Lovrić Mrzel tvrdi da je za osuđujuću presudu protiv gospođe Rajković doznala tek kada smo joj je mi pokazali, ali da su do nje ranije dopirale glasine da je imala problema sa zakonom u banci, no vjerovala je prosudbi svojih partnera, prije svega predsjednika Županijske skupštine Željka Kardaša. Naime, prema stranačkom dogovoru, mjesto ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu pripada HSP-u s kojim SDP i županica Marina Lovrić Merzel izvrsno suđuju zadnje četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:30