TABU TEMA

ŠOKANTNA ISPOVIJED SPLIĆANKE (72) 'Muž me sili na seks iako mi više nije do toga. On je opsjednut otkad je došla ta tableta. Ne mogu više'

Ilustracija
 Shutterstock

Priroda je čudo. Sve u njoj ima svoje mjesto, sve ima svoje vrijeme. No, ponekad čovjek uplete "prste", pa se zakomplicira sve ono što je bilo jako jednostavno. Što je trebalo biti jednostavno. Poput, recimo, klimatskih promjena. Sve smo sami sebi upropastili. Ponekad imamo osjećaj da smo nekim otkrićem dobili bolji smisao, unaprijedili nešto, poboljšali nešto, ali se nerijetko pokaže da to i nije baš tako. Poput, recimo, pilulica za "ono". Erektilnu disfunkciju.

Kako smo sa zagađene prirode došli na "erektilnu disfunkciju" sigurno se pitate, pa lijek za te stvari mnogima je poboljšao kvalitetu života, ali i mnogima upropastio život potpuno.

- Uvik san zna da jednog dana neću moć', ali da mi se neće dat', to nisan virova - kazao je jednom jedan mudar stariji gospodin.

Strah od osude

I ta njegova rečenica i jest bit cijele ove priče. Postoji vrijeme za sve. Pa tako i za seksualne odnose. Muškarci u zrelim godinama s vremenom gube želju, ali i mogućnosti za izvedbu. Kod žena je situacija potpuno ista. No, pojavom lijekova - "podizača", starčići ponovno mogu, ali – njihove supruge i partnerice više ne, piše Slobodna Dalmacija.

Priča koja nas je protresla do srži priča je o našoj sugrađanki koja ima 72 godine, ona je i žena i majka i baka, u braku je već pola stoljeća.

- Živim sama sa suprugom, on i ja smo vršnjaci. Tijekom dana kod nas borave i naša dva unuka, jedan vrtićkog, a drugi osnovnoškolskog uzrasta - govori nam gospođa, koju ćemo za potrebe ove priče nazvati Ana.

Iz razumljivih razloga nije željela izići u javnost sa svojim identitetom. Ti "razumljivi razlozi" nam još više potvrđuju da je ovdje riječ o tabu temi, o problemu na koji se mnoge starije dame neće ni požaliti – zbog srama i straha od osude okoline.

- Moj suprug je uvijek bio dominantan, u mlađim danima nisam imala nikakvu odbojnost prema seksu i rado sam imala intimne odnose sa suprugom - veli nam.

- Sada je počeo uzimati lijek i želi seks više puta na dan. Seks traje kratko, nekada i ne uspije, ali me progoni i do deset puta na dan. Sav je obuzet isključivo razmišljanjem o seksu - glas gospođe Ane drhti.

U ovoj svojoj životnoj fazi Anin suprug pronalazi načine da je "uhvati nasamo", tako što unučad pošalje po nekoliko puta dnevno u dućan. Njoj je toliko sada već teško to podnijeti, priznaje da joj se ne sviđa seks uopće:

- Ja sam stara i nisam više za te stvari, a njemu ne mogu to objasniti - kaže.

Seksualni odnos joj je i bolan, počeo je i značajno narušavati njezino psihičko zdravlje. Osjeća se napeto, nemirno, plačljivo, trese se, ispadaju joj stvari iz ruke, stalno misli kako će je "zaskočit" i brine je da bi unuci to mogli ili vidjeti ili naslutiti ili ih, ne daj Bože, uhvatiti tijekom čina.

Traženje pomoći

- Ako unuke više ne može poslati "po nešto", onda me doziva da dođem u WC "nešto vidjeti" ili "oprati". Dolazi mi da se ubijem. Ne mogu više - plače gospođa Ana.

- S njim se ne može uopće razgovarati. Moje suze na njega ne djeluju. On je opsjednut otkad je došla ta tableta - kaže Ana za Slobodnu Dalmaciju.

Prema američkoj studiji iz 2003. godine o medicinskoj i forenzičkoj znanosti, znanje o zlostavljanju starijih osoba kasni oko tri desetljeća u usporedbi s onim o zlostavljanju djece i najmanje deset godina u usporedbi s nasiljem u obitelji. Nažalost, nema nikakvih znakova da je to kašnjenje nadoknađeno. Primijetit ćete da i fotografije u publikacijama posvećenima nasilju nad ženama gotovo uvijek prikazuju mlade ljude.

- Seksualno nasilje događa se u tišini, unutar zidova obiteljskog doma, i o njemu se ne razgovara. Ne razgovaraju ni članovi obitelji koji su izloženi seksualnom nasilju. Nikada o tome ne pričaju! Za razliku od drugih oblika nasilja - kazuje nam profesorica Andrea Russo iz Udruge "Zdravi grad".

Problemi o kojima se ne govori samim time bivaju i neprijavljeni, a posljedično ni procesuirani.

- Muškarci 65+ (u pravilu treće životne dobi) uzimajući pilulu postaju seksualno aktivni i nekoliko puta na dan, što vrlo često njihove supruge (vršnjakinje) ne mogu pratiti. Pritom se pojavljuje i neugoda kod uporabe vaginalnih lubrikanata zbog neznanja, srama, te su seksualni odnosi praćeni velikom neugodnošću i bolovima tijekom odnosa - kazuje nam Russo.

Jedino rješenje jest – povjeriti se nekom u koga imate vjere. Prijaviti nasilje, jer – nemojte se zavaravati – to jest nasilje. To je seksualno nasilje, jednom riječju – silovanje, nad osobama treće životne dobi. I nije u redu. I nije dozvoljeno. I nema veze što ste u braku. I ne morate, ako vam se neće. Pomoć je iza ugla, samo trebate zavapiti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:34