ANALIZA DOSADAŠNJIH REZULTATA

ŠOKANTNI RAZMJERI DEVASTACIJE SDP-a Predstavnike stanara u ZG neboderima izabire se s više glasova nego šefa SDP-ove šibenske županijske organizacije

Gordan Maras i Davor Bernardić
 Ranko Šuvar / CROPIX

Od dvadeset SDP-ovih županijskih organizacija izbori za novo vodstvo održani su u njih trinaest, te u SDP-u Grada Zagreba - najvećoj organizaciji. Prema dosadašnjim rezultatima, kandidati iza kojih stoji predsjednik stranke, Davor Bernardić, pobijedili su u devet stranačkih organizacija, dok su predstavnici takozvane oporbe pobijedili u njih pet. Premda ukupni rezultat ide debelo u prilog Davoru Bernardiću, stvarnost je ponešto drugačija.

Šefu SDP-a čija se pozicija na čelu stranke dovodi u pitanje od prvoga dana, Maras je zadao udarac od kojega je Bernardić pao na koljena i pitanje je hoće li ponovo uspraviti. Zagrebačka organizacija je Bernardiću simbolično iznimno bitna jer ju je vodio sve do dolaska na čelo stranke i smatralo se da je Zagreb njegova neupitna baza, a dogodilo se da Maras upravo tu porazi njegova kandidata.

Doduše, članovi Predsjedništva zagrebačkog SDP-a i Gradskog odbora u 90-postotnoj su mjeri kadrovi koji se pripisuju Bernardićevoj struji, no to ne umanjuje činjenicu da su zagrebački SDP-ovci Bernardićevu kandidatu Denisu Hrestaku okrenuli palac dolje. Do kraja mjeseca izbori će se provesti u još šest županijskih organizacija, a u Požeško-slavonskoj koja je raspuštena nakon što je Tamara Puač (kandidatkinja za predsjednicu organizacije) radi izbornog inženjeringa i krivotvorenja dokumentacije podnijela kaznenu prijavu protiv Bernardića, izbori će se provesti naknadno.

Dakle, do kraja mjeseca još bi u dvije organizacije pobjedu trebala izvojevati Bernardićeva oporba da bi se prema novom stranačkom statutu eventualno moglo skupiti sedam organizacija, koliko ih može zatražiti opoziv predsjednika stranke i nove izbore.

No, sve kada bi se i stekli formalni uvjeti, malo je izgledan taj scenarij. SDP je, doduše, došao u fazu kada više nitko od značajnijih SDP-ovaca ne podržava Bernardića i ne smatra da mu treba dati šansu.

Više ne uživa podršku čak ni onih ljudi koji su bili presudni u njegovu dolasku na čelo stranke. Ali više nitko ne može biti siguran da bi stranka preživjela bitku na terenu koja bi najprije išla na svrgavanje aktualnog predsjednika, a onda na izbor novog.

Aktualni unutarstranački izbori najbolje pokazuju razmjere devastacije SDP-a. Od 5500 članova zagrebačkog SDP-a kojima je nakon raspuštanja ogranaka, pročišćavanja listi, izbacivanja iz stranke te uvođenja članarina kao kriterija za sudjelovanje na izborima, ostalo pravo glasa, na izbore za predsjednika izašlo je svega njih oko 1500. Gordan Maras postao je predsjednik najveće organizacije glavne oporbene stranke sa svega 843 glasa.

A tako je svugdje u Hrvatskoj. Predstavnike stanara u neboderima Novog Zagreba izabire se s više glasova nego što su si SDP-ovci izabrali predsjednika šibenske županijske organizacije. Joško Šupe pobijedio je sa 145 glasova, a njegov protukandidat Igor Meić koji je uživao Bernardićevu podršku dobio je svega 77 glasova. SDP je devastirana stranka s potpuno demotiviranim članstvom.

U stranačkom vrhu su određeno vrijeme svega toga jako svjesni i intenzivno se traga za Bernardićevim nasljednikom. Plan je naći jednog kandidata iza kojega bi svi stali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:43