ODNOSI U BRAKU

ŠOKANTNO NOVO ISTRAŽIVANJE Muškarci u Hrvatskoj su konzervativni, ne mogu ništa bez žena i majki

Psihologinje su istražile odnose zaposlenih parova i otkrile da je muški dio i dalje alarmantno tradicionalan
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Jednogodišnji Mark Liam Kolarić posljednje mjesece češće viđa tatu nego mamu. Mama Marina radi, zamjenica je direktora Razvojne agencije Grada Čakovca. I prije i poslije posla mama svaki slobodni trenutak provodi s njim, potpuno mu je posvećena, ali na roditeljskom dopustu s Markom Liamom ostao je njegov tata.

- Silno smo željeli dijete. Roditeljstvo smatram pustolovinom koju ni po koju cijenu neću propustiti. Bio sam na porodu, nakon rodiljnog dopusta odlučili smo da ću ja ostati na roditeljskom jer nam je tako lakše.

Imam svoju tvrtku i nemam fiksno radno vrijeme. Moj je otac bio od onih koji nikad nisu promijenili pelene i rijetko su imali vremena poigrati se s djecom. Znam što to znači i odlučio sam da ja neću biti jedan od njih - kaže ponosni tata Zoran Kolarić (39). Između njega i supruge, kaže, ni u roditeljstvu, ni u bilo kojoj drugoj obiteljskoj i kućanskoj obavezi nema podjele na muško i žensko. Oboje rade, oboje su roditelji i oboje se moraju brinuti o kućanstvu.

- Radi tko što stigne, bez ikakve podjele. Cijenimo se i smatramo da jednako vrijedimo. Tradicionalni odnos između žene-domaćice i muškarca-hranitelja kod nas ne postoji - kaže Zoran Kolarić.

Jedan je od otprilike 1000 muškaraca koji su lani bili na roditeljskom dopustu. Za ostalih 39.000 novorođene djece (lani se rodilo oklo 40.000 djece) na roditeljskom dopustu je bila majka.

Iako se u zadnjih nekoliko desetljeća uloga žene u obitelji stubokom promijenila te je žena iz tradicionalne uloge majke i domaćice debelo zagazila u mušku zonu, odnosno počela je raditi i postala ravnopravni hranitelj obitelji (u Hrvatskoj je danas zaposlenost žena tek neznatno niža nego zaposlenost muškaraca), većina muškaraca nije ravnopravno ušla u “žensku zonu”, odnosno ne dijeli s njom na jednak način brigu o djeci i kućanstvu.

Štoviše, tri četvrtine muškaraca priznaju da je - iako ponekad pomognu supruzi - briga za kućanstvo uglavnom njezin posao, polovica kaže da njihove zaposlene supruge daju sve od sebe kako od njih ne bi zahtijevale ništa više nego što to od njihovih prijatelja zahtijevaju nezaposlene žene, a samo njih 16 posto kaže kako postoji vjerojatnost da će oni (a ne žena) otići na bolovanje ako im se dijete razboli. Obitelj Kolarić doista je izuzetak.

Pokazalo je to istraživanje koje su na 177 bračnih parova u kojima rade oba supružnika provele zadarske psihologinje Maja Kokorić, Ana Šimunić i Ljiljana Gregov, kojim su željele ispitati stavove o bračnim ulogama i percepciju obiteljskih odnosa kod zaposlenih partnera. Uvjet za sudjelovanje u istraživanju bio je da oba supružnika rade najmanje šest mjeseci.

- Pokazalo se da žene imaju egalitarnije stavove od svojih partnera, a što je obrazovanje žena više, to su i stavovi egalitarniji. Kod muškaraca se još uvijek u većini slučajeva nije dogodio prijelaz od tradicionalnih prema egalitarnim stavovima - kaže Maja Kokorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:57