PROTUUSTAVNO?!

ŠOKANTNO POREZNO RJEŠENJE ‘Ništa od porezne olakšice, donirali ste novac udruzi koja je za pobačaj’

Činovnik Porezne uprave presudio je da Centar za ženske studije krši Ustav RH
 Nikša Duper/CROPIX

“Uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe ne može se priznati, jer su odgoj-obrazovanje i kultura koje promiče Centar za ženske studije, a koji se zalaže za pravo na pobačaj, u izravnoj vezi s člankom 21. Ustava u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život. Stoga bi priznavanje prava koje potiče odgoj-obrazovanje i kulturu koja promiče pobačaj, a koje je u suprotnosti s Ustavom, bilo direktno kršenje Ustava RH.”

Stoji to u nevjerojatnom Rješenju Porezne uprave Samobor koje je stiglo na adresu jedne donatorice Centra za ženske studije. Lani je donirala određenu svotu toj uglednoj nevladinoj organizaciji koja djeluje već 20-ak godina, podnijela je poreznu prijavu i, sukladno zakonu, tražila da joj se za taj iznos uveća osobni odbitak i smanji porez. Kad je vidjela obrazloženje odbijenice, mislila je da se radi o neslanoj šali.

Osobni odbitak

U ostatku obrazloženja - koje je potpisala odgovorna osoba, a još se utvrđuje tko se točno potrudio i sastavio tekst - dalje stoji kako “treba spomenuti da je Europski sud pravde u sporu C-34/10 ‘Oliver Brüstle v Greenpeace e.V’ definirao da je bilo koja jajna stanica u trenutku oplodnje organizam sposoban da se iz njega pokrene proces nastanka ljudskog bića, tj. da ljudski život započinje oplodnjom”.

“Također, člankom 5. Ustava RH je propisano da u Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom te je svatko dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak RH. Stoga bi priznavanje prava koje potiče odgoj-obrazovanje i kulturu koja promiče pobačaj - temeljenog na Zakonu o porezu na dohodak, a koje je u suprotnosti s Ustavom bilo direktno kršenje Ustava RH. Zbog svega navedenog uvećanje osobnog odbitka za darovanja u odgojno-obrazovne i kulturne svrhe Centru za ženske studije se ne može priznati”, piše u odbijenici Porezne uprave.

Nedopustivo i opasno

U potpunoj nevjerici o tome je obavijestila i Centar za ženske studije koji je pak alarmirao Ministarstvo financija i Poreznu upravu te prijavio slučaj i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić. Centralna porezna uprava od njih je tražila ime donatorice, što su im odbili dati, obavijestivši ih pak o kojoj se ispostavi Porezne uprave radi te tko je potpisnik Rješenja.

- Zaprepaštena sam i zabrinuta za cijelu civilnu scenu. Ovo što se dogodilo, u što se upustio činovnik Porezne uprave aspsolutno je nedopustivo i opasno! Ne mogu se u poreznoj upravi baviti donošenjem vrijednosnih sudova i, temeljem njih, odlukama kojoj će nevladinoj organizaciji nešto priznati, a kojoj ne. Oni moraju provoditi zakon, a pobačaj je, ako nisam nešto važno prespavala, u Hrvatskoj još legalan - rekla je Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

U Poreznoj upravi su izjavili kako su upoznati sa slučajem te da će se o svemu očitovati danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:53