EKSKLUZIV NEDJELJNOG JUTARNJEG

ŠOKANTNO SVJEDOČANSTVO NASLJEDNICE OBITELJI MAYER, BOGATIH ZAGREBAČKIH ŽIDOVA 'Imala sam milijune i vilu na Tuškancu, a sada su me strpali u dom...'

 
Gabrijela Kamnatnik
 Darko Tomas / CROPIX

I to sam potpisala? Šta sam prodala? Ma nemojte... I koliko sam za to dobila novca? - pita me Gabrijela Kamnatnik dok joj pokazujem kupoprodajni ugovor prema kojem je prodala polovinu poslovnog prostora od 156 četvornih metara u samom centru grada, u Praškoj ulici. Bilo je to u travnju 2010., a prostor je, prema ugovoru, prodan za 145 tisuća eura, Kamnatnik je potpisala ugovor. Taj iznos trebao joj je biti isplaćen u tri obroka tijekom iste te godine.

“Nisam ja te novce ni vidjela...”, govori mi Kamnatnik dok sjedimo u restoranu nedaleko od staračkog doma u kojem je smještena. Kamnatnik jede ćevape i odbacuje svaku tezu da je primala toliki novac. Kupoprodaja s početka priče odnosi se samo na jedan od ukupno devetnaest prostora u Praškoj ulici, koliko ih je 2010. godine bilo vraćeno u vlasništvo povratnici iz Kanade Gabrijeli Kamnatnik, nasljednici ostavštine dr. Milana Marića. To je jedan od većih povrata židovske imovine u novijoj hrvatskoj državi, a koji se završio s brojnim sudskim postupcima, borbom za nekretnine među različitim klanovima, policijom koja sad sve istražuje i nasljednicom bez novca za život.

Kamnatnik danas od nasljedstva vrijednog milijune eura, nije ostalo gotovo ništa, osim liste vjerovnika koji protiv nje vode brojne postupke, tražeći povrat skoro tri milijuna eura. Marić je bio industrijalac i kolekcionar, pravim prezimenom Mayer, ugledni član židovske općine i jedan od najbogatijih Zagrepčana s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, a svojedobno je posjedovao brojne nekretnine diljem Hrvatske.

Kamnatnik je kao nećakinja Marićeva sina, Marija Marića - koji je, pak, pokrenuo postupak povrata, ali je u međuvremenu preminuo, kao i njegova supruga - dočekala povrat koji je otpočeo 2006., a traje još i danas. No, vrlo brzo ostajala je bez vraćenih nekretnina, a i novca. Kamnatnik je odrasla u centru Zagreba, na Svačićevom trgu, a za sebe voli reći da je “stara Zagrepčanka”. Oni koji je znaju, kažu da se navikla na ulogu dame. Pričaju da se nikad nije željela previše opterećivati konkretnim postupcima, a ni problemima, uvijek je to prepuštala odvjetnicima, a ona se, opisuju, brzo uživjela u ulogu bogate nasljednice.

(...)

Više o potresnom svjedočanstvu Gabrijele Kamnatnik pročitajte u Nedjeljnom Jutarnjem od 6. listopada 2019.

U Nedjeljnom Jutarnjem pročitajte i politički tarot Josipa Manolića koji nam je objasnio zašto misli da će Milanović pobijediti na predsjedničkim izborima, priču o nacističkom atlasu ljudske anatomije, kolumnu Jelene Veljače, priču o neokrunjenom kralju bureka iz Daruvara...

Jutarnji list
Naslovnica Nedjeljni Jutarnji 6.10.2019.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:28