EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

Sokol Marić: 'Znam tko me napada. Državi plaćam poreze i svog se raskošnog života ne sramim!'

Točno je da imam osobnu kuhinju i klub u podrumu tvrtke i tamo znam organizirati feštu za prijatelje

Vlasnik najveće hrvatske zaštitarske tvrtke prije mjesec dana je završio u Remetincu zbog optužbi da je prijetio odvjetniku Peri Lozici , zbog navodnog ljubavnog trokuta s njegovom ženom, a tvrtka se spominje u kontekstu USKOK-ove istrage o korupciji u javnim poduzećima. O svemu tome o i odnosima s bivšom političkom garniturom Zlatko Marić je ekskluzivno progovorio za Jutarnji list.

Zaštita banaka

Koliko tvrtka Zlatka Marića za svoj uspjeh može zahvaliti političkim poznanstvima?

- Postojimo od 1991. i sve poslove smo dobivali kvalitetom. Ulagali smo u infrastrukturu i ljude, a 78,2 posto naših klijenata su privatna poduzeća, među kojim i sedam najvećih banaka.

Ime Ivana Šukera često se spominje kao vašeg političkoga zaštitnika, njegova žena je na vašem gumenjaku imala nesreću?

- Šukera poznajem još iz njegovih studentskih dana, a čamac od 4 metra u to je vrijeme koristio muž moje zamjenice koji ga je posudio Šukeru za jednodnevni izlet. Nikakvih angažmana sa Šukerom nisam imao. Ugovor s Finom Sokol je ugovorio 2001. godine i u to vrijeme predsjednik NO-a je bio Slavko Linić. Dolaskom Ivana Šukera se ništa nije mijenjalo.

Da, poznam Mačeka

Brat bivšega glasnogovornika Vlade RH Ratka Mačeka kojemu se sada sudi dierktor je podružnice Sokola u Varaždinu. Poznajete li ga?

- Da, Mačekov je brat direktor podružnice i ljudi ga jako cijene. Ratka poznajem s obzirom na to da smo od 1991. osiguravali najviše javnih skupova većine političkih stranaka.

Sokol Marić posluje s Massolom?

- Poslovao je 2004. i 2005. Tada se na tržištu se pojavila konkurencija i cijene su počele padati. S Massolom smo poslovali godinu dana: spot Čuvaju vas Sokoli-Anđeli i plakati Budno oko i jumbo plakati. Efekt je bio slab. Massolu je plaćeno 2 milijuna kuna.

S Finom ste 2008. sklopili i aneks ugovora o iznajmljivanju elektrokemijskih spremnika koji je još danas na snazi. Je li za taj ankes Fina raspisala javni natječaj?

- U lipnju 2007. izašao je MUP-ov pravilnik o obaveznom korištenju elektronskih kazeta. Svim svojim poslovnim partnerima ponudili smo nekoliko mogućnosti, a jedan od tih je bila i najam. Za iznajmljivanje nije trebao natječaj.

Je li netko osim vas imao te kazete?

- Ne, nešto malo je imao AKD. Mi smo digli kredite od 48 milijuna kuna za kupnju kazeta.

Prijetnje Lozici

Prije mjesec dana ste završili u Remeticu zbog prijetnji Peri Lozici?

- Nikavo kazneno djelo nisam napravio, a predmet je u istrazi i o detaljima ne mogu govoriti iako boravak u zatvoru smatram neprimjerenim. Vjerujem u tijela pravne države i nadam se da neće biti nikakvog postupka protiv mene.

Zašto vas istražuje USKOK?

- Svaka pravna osoba i svaki građanin RH može biti kazneno prijavljen za bilo koje kazneno djelo, a pritom prijavitelj može biti i anoniman i na državnim tijelima je da provjere utemeljenost takvih prijava. Sve te prijave su neutemeljene i Sokol je radio zakonito. Svjestan sam činjenice da sam na tržištu RH najveći zaštitar, ali to je stečeno poštenim radom. Imam saznanja da sve to radi nelojalna konkurencija koja se više bavi kriminalnim nego zaštitarskim poslovima, a sve to ću ispričati i pred nadležnim tijelima kada shvate tko stoji iza takvih prijava. Mogao sam prodati tvrtku prije godinu dana za velike novce švedskome Securitasu, ali nisam. Napravio sam svoju vlastitu istragu i znam tko konkretno stoji iza napada na mene, ali to još ne bih iznosio u javnost.

Dobit nije sramota

Poznati ste po vrlo raskošnom životu, kupili ste i kuću na Karibima?

- Ne sramim se svoga života i na sve što sam stekao platio sam porez državi. U svakome trenutku mogu dokazati porijeklo svoje imovine. Cilj svake tvrtke je stjecanje dobiti i ne znam što je u tome sramno. 3450 radnika isplaćujem redovito svaki mjesc sa svim doprinosima.

Svi mediji su izvijestili da ste u vezi sa suprugom odvjetnika Lozice, što je navodno bio i povod incidenta?

- Povod je bio lažna Lozičina prijava zbog neovlaštenoga snimanja, a kamere sam Lozici u kuću postavio na njegov zahtjev.

Prijateljica Nevija

Jeste li u vezi s Nevijom Dellale Lozica, spominjala se i avantura na Karibima?

- Avantura je izmišljena, Nevija je u tijeku brakorazvodne parnice, a sa mnom je bila u prijateljskim odnosima.

Priliči li vlasniku najveće zaštitarske tvrtke da kod kuće ilegalno drži automatsku pušku?

- Nije, ali istražni postupak je u tijeku i o tome opširnije ne mogu govoriti.

Pretraživali su vam tvrtku zbog sumnje da se tamo koristi kokain te da se organiziraju zabave za poslovne partnere?

- To je još jedna lažna prijava, policija nije našla ništa.

Da li u podrumu tvrtke u kojima su se održavali tulumi postoje štange za ples?

- Imam svoju osobnu kuhinju i klub. Kada želim organizirati neku feštu, to učinim u svojim prostorijama u krugu najbližih prijatelja, a ne vani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:40