KRITIZIRALI SU IVICU LOVRIĆA

SOMK: Nedopustivo je nazivati odgojno-obrazovne radnike besposličarima

Ivica Lovrić
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) oštro je u četvrtak kritizirao pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivicu Lovrića, poručivši mu da je nedopustivo i neprimjereno u aktualnim okolnostima nazivati odgojno-obrazovne radnike besposličarima i neradnicima.

Reakcija je to SOMK-a na objave u medijima kako je Gradski ured za obrazovanje neslužbeno poručio vrtićima da, po uzoru na škole, trebaju hitno osmisliti odgojno-obrazovni program za rad na daljinu, te ga objaviti na svojim internetskim stranicama, posebice program za predškolce, te izjava kako brojni djelatnici "besposleno sjede doma".

SOMK, u ime odgojno-obrazovnih radnika, odgojitelja i stručnih suradnika Grada Zagreba, poručuje pročelniku Lovriću da je takva izjava s pravom uvrijedila i razljutila odgojno-obrazovne radnike u 60 zagrebačkih vrtića.

"Nedopustivo je i neprimjereno u aktualnim okolnostima nazivati odgojno-obrazovne radnike besposličarima, neradnicima, jer oni, kao ni drugi radnici, nisu krivi za prekid rada do kojega je došlo višom silom, te se na najbolji mogući način snalaze u novonastaloj situaciji", navode u priopćenju.

Što hitnije napraviti jasne, transparentne i provedive upute

SOMK ističe kako odgojiteljima i stručnim suradnicima nikada nije bio problem odraditi poslove koji su sastavni dio njihova rada.

A sigurno to, naglašavaju, ne bilo niti sada da je Grad u funkciji poslodavca, a prije donošenja odluka, proveo konzultacije s ravnateljima, stručnim suradnicima i odgojiteljima, te na transparentan način napravio jedinstveni model rada na daljinu, dao točne i jasne upute što se to od njih očekuje i koji oblik rada trebaju objavljivati na web stranicama.

Nema, poručuje sindikat, niti jednog opravdanog razloga da se ishitreno izdaju naredbe, pa i neslužbene, bez uključivanja struke, njihovih znanja i kompetencija.

Predsjednica SOMK-a Božica Žilić skrenula je pozornost na to da se se pri donošenju sporne odluke zaboravilo na vrlo važan segment, a to je nedostatak (ili nepostojanje) sredstava u vidu računala ili opreme, općenito.

Napominje da nije dovoljno imati mobitel, tablet ili računalo, već je potrebna i njihova zadovoljavajuća konfiguracija za rad kakav se zahtjeva, posebice kada je riječ o radu od kuće.

"Stoga očekujemo da ćete, kao odgovoran i ozbiljan poslodavac, što hitnije napraviti jasne, transparentne i provedive upute od kojih će imati koristi djeca, roditelji i odgojno-obrazovni radnici", poručila je Žilić pročelniku Lovriću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:01