BLAGOSLOV U TIJEKU

ŠOU U SAVSKOJ Crnoja i Juretić dočekani ovacijama, Freda Matića nije oduševio poklon iz šatora: 'Onima koji su mi prijetili posvećujem klip 'Savo iz Kikinde'

 Bruno Konjevic / EPH

Novi ministar branitelja Mijo Crnoja preuzeo je u ponedjeljak Ministarstvo branitelja poručivši kako želi biti ministar svih branitelja te da će mu prvi potez biti zaustavljanje razdvajanja mirovina.

"Želim i hoću biti ministar svih hrvatskih branitelja, bez obzira na vjeru ili naciju", kazao je Crnoja nakon primopredaje u ministarstvu zahvalivši bivšem ministru Predragu Matiću i njegovu timu na dosadašnjem radu.

Navevši kako se se do sada nije dovoljno vodilo računa o dragovoljcima drugih nacija koji su branili Hrvatsku, Crnoja je kazao da je među hrvatskim braniteljima bilo i 10.500 Srba te velik broj Bošnjaka, Albanaca i drugih nacionalnosti.

Sisački biskup Vlado Košić započeo je posvećenje ureda Ministarstva (Foto: Bruno Konjević / EPH)

Najavio je da će mu jedna od prvih mjera koju će zatražiti na Vladi biti zaustavljanje razdvajanja mirovina na dio ostvaren prema posebnom propisu i dio mirovine ostvaren na temelju radnog staža.

Zaželjevši novom ministru puno uspjeha u radu i da ima manje problema nego što ih je on imao, Matić je zahvalio i djelatnicima Ministarstva na velikom trudu na dobrobit hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Naglasivši kako novi ministar Crnoja neće zateći "kosture u ormaru", kao što ih nije niti on zatekao od ranijeg ministra, rekao je da Državna revizija godinama zaobilazi Ministarstvo branitelja jer imaju pozitivna izvješća o radu.

Matić je najavio i da će danas, na vlastitu odgovornost, prekinuti policijsku zaštitu jer su oni koji se brinu za njegovu sigurnost dovedeni u apsurdnu situaciju.

"Sada ovi prekrasni dečki koji su uz mene svakodnevno 15 mjeseci ne mogu me više čuvati od onih od kojih su me čuvali, a koji su im sada postali zapovjednici. To je malo apsurdna situacija", kazao je.

Matić je i tri puta poručio: "Zbogom branitelji". Prvo, tihoj većini hrvatskih branitelja koja radi, od kojih dio ne dobiva plaću za svoj rad i koji još uvijek sanjaju Hrvatsku za koju su se borili.

Kao drugo, poručio je dijelu prosvjednika koji 15 mjeseci prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66 da su bili više puta izmanipulirani od istih ljudi, a to nije ni posljednji put.

"Treće 'zbogom' upućujem dijelu branitelja prosvjednika koji nisu odoljeli vrijeđati me 15 mjeseci i pokušavati poniziti, te upućivati prijetnje mojoj obitelji i meni. To im nikada neću zaboraviti. Ima i onaj nastavak iz klipa 'Savo iz Kikinde', Za ostatak kliknite na YouTube"", rekao je Matić.

Prosvjednici su pak Matiću pred ulazom u Ministarstvo ostavili fotelju s porukom "Fotelja ti je toliko draga, ponesi je", i ispratili ga zvižducima.









Na upit o najavi objave registra izdajnika nacionalnih interesa, Crnoja je odgovorio kako taj registar neće izrađivati njegovo ministarstvo, već zakonodavne i pravosudne institucije koje se time trebaju baviti. Smatra da, ako je objavljen Registar hrvatskih branitelja, zašto se ne bi objavili i svi drugi registri - registri privatizacije, registri agresora na Hrvatsku i sl.

Bivši ministar Matić rekao je da podržava novog ministra u ostvarivanju svega što je zacrtao, a da će na idućim izborima birači pokazati je li to bio dobar potez ili nije. Matić je pritom Crnoji predao i ključić od sandučića koji se nalazi između prizemlja i prvog kata, u koji su građani mogli ubacivati svoje pritužbe i primjedbe.

Naglasio je da su u prošle četiri godine izvršili sve predviđene projekte i planove, a za Ministarstvo branitelja u ovoj je godini u proračunu predviđeno 900 milijuna kuna više nego lani.

Prije ulaska u Ministarstvo Crnoju, koji je stigao u pratnji više branitelja, srdačno su dočekali prosvjednici iz šatora, a prije primopredaje Crnoja je zapalio svijeću i pomolio se ispred spomenika Nevenki Topalušić, braniteljici koja je umrla u prvim danima prosvjeda.

Nakon primopredaje prostorije Ministarstva blagoslovio je sisački biskup Vlado Košić uz pratnju župnika župe Sv. Josipa Damira Ocvorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:00