POMORSKE NESREĆE

SPASILAČKE AKCIJE NA MORU Potonule dvije jahte u splitskom akvatoriju i teško ozlijeđena nautičarka kod Zadra, suprug kaže da je pala s jedrilice

 
Havarirana motorna jahta kod Hvara
 MMPI

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su o koordiniranim spasilačkim akcijama te o događajima manjeg intenziteta tijekom jučerašnjega dana.

Iz sjeveroistočnog dijela Zadarskog arhipelaga, kod Tri sestrice, u blizini otoka Rivanj i Sestrunj jučer, 20. srpnja u 13.43h službenici MRCC Rijeka su zaprimili dojavu od K.M., voditelja te ujedno vlasnika jedrilice 'Soul mate', o teškoj ozljedi njegove supruge S.M.

Zatražio je da se organizira medicinski prihvat ozljeđene osobe u Viru, kamo je već plovio brodskim tenderom u trenutku dojave.

Službenici MRCC Rijeka odmah su angažirali djelatnike Hitne medicinske pomoći, koji su ozlijeđenu u 14.30 sati preuzeli u Viru te ju prebacili u Opću bolnicu Zadar.

O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar i Pomorska policija Zadar, čiji su službenici obavili očevid na jedrilici i brodskom tenderu te uzeli izjavu supruga ozlijeđene, koji je izjavio kako se njegova supruga ozlijedila prilikom pada s plovila u more, pri čemu je zadobila ozljede od pogonskog vijka.

Istoga dana u 07.40h, službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu posade jedrilice u charteru, imena 'Lucija Dream', o udaru jarbolom u most Mali Ždrelac. Nakon što je u MRCC Rijeka potvrđeno da nitko od 6 članova posade, svi državljani Republike Francuske, nisu ozlijeđeni i da nema opasnosti od potonuća, iz MRCC Rijeka o događaju je obaviješten vlasnik, domaća charter tvrtka, kojoj je naloženo organizirati komercijalno spašavanje jedrilice.

Nakon uklanjanja jedrilice od mosta, službenici LK Zadar pregledali su plovilo i nakon što su ustanovili da nisu nastupila strukturna oštećenja, jedrilici je odobrena daljnja samostalna plovidba te je ponovno upostavljen redovni pomorski promet ispod mosta Mali Ždrelac.

MMPI

U području nadzora sigurnosti plovidbe Lučka kapetanija Split, jučer se dogodila se pomorska nesreća potonuća

Privatna motorna jahta potonula je jučer u blizini otoka Hvara. Voditelj motorne jahte imena 'Wish', duljine 12 metara, dojavio je o prodoru mora u potpalublje te potpunom otkazivanju svih električnih i elektroničkih uređaja na brodici.

Motorna jahta u havariji, sa ukupno 3 člana posade u trenutku dojave nalazila se 4-5 nautičkih milja od uvale Pokrivenik, na otoku Hvaru. S obzirom da je voditelj motorne jahte potvrdio da nema ozlijeđenih članova posade, a uvjeti na moru bili su povoljni, prema mjestu nesreće upućena je pomoć.

Nedugo potom, u 17.15h zaprimljen je poziv pogibelji od strane zapovjednika motornoga broda 'Duje', koji je prijavio da obavlja spašavanje članova posade tonuće motorne jahte imena 'Amore 1', u sjevero-istočnom dijelu Splitskog akvatorija.

Prema poziciji pomorske nesreće odmah su isplovili službenici Lučka kapetanije Split i Lučke ispostave Milna, koji su po dolasku prekrcali 5 brodolomaca na spasilačku brodicu LI Milna, među kojima, srećom, nitko nije ozljeđen.

Havarirana jahta 'Amore 1', tipa 'Feretti 52' ostala je plutati pramčanim dijelom iznad površine mora, o čemu je obaviješten vlasnik, domaća charter tvrtka, kojoj je naloženo poduzeti komercijalno spašavanje i uklanjanje havarirane brodice sa pozicije nesreće, u što kraćem roku.

Službenici LK Split i LI Milna vizualnim pregledom ustanovili su da nema onečišćenja mora, no s obzirom da je u spremnicima preostalo oko 500 litara pogonskoga goriva tipa diesel, iz MRCC Rijeka angažirana je tvrka za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:53