PREPOROD NA NERETVI

'SPASILI SMO METKOVIĆ' Gradonačelnik Božo Petrov se hvali uspjesima nakon 14 mjeseci vođenja grada

 Denis Jerković / Cropix

Vijest da su neretvanski gusari “zarobili” gradonačelnika Metkovića Božu Petrova pronijela se poput munje dolinom Neretve, možda i brže nego kada je prošle godine preuzeo vlast u Metkoviću nakon Stipe Gabrića Jambe. Od tog dana prošlo je četrnaest mjeseci. Neki će reći dovoljno vremena da se napravi temeljita inventura, ubilježe plusovi ili minusi nove vlasti, piše Slobodna Dalmacija.

Možda u uređenoj sredini, gradu gdje je smjena vlasti svake četiri godine normalna pojava taj period i jest dovoljan, ali u opustošenom i devastiranom Metkoviću, ni čitav četverogodišnji mandat neće biti dovoljan da se isprave “krive Drine“ od prije punih 16 godina.

“Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi” - stara je mudrost koja je postala temelj pravne nauke, a u Metkoviću je bilo puno toga grboga, u gradskoj upravi, gradskim poduzećima, ustanovama i institucijama u vlasništvu grada. Počelo se raditi od nule, naslijeđeni dug od 17 milijuna kuna polako se topio, podmirivane su obveze... Bilo je zbog besparice i nepopularnih mjera, koje su kritičari nazivali populizmom, poput smanjenja plaća samoga gradonačelnika i gradskih zaposlenika, ali taj potez je metkovskom gradonačelniku donio zvjezdanu slavu.

Tada su za njega zapuhali povoljni vjetrovi, a primjer štednje slijedili su i u drugim dalmatinskim gradovima. Kad je uveo uravnilovku plaća, doživio je i kritike, a neki su išli tako daleko da su rekli kako uvodi socijalistički model u grad Metković.

– To nije socijalizam, to je nužda – odgovarao je, naglašavajući da se ne smatra ni kapitalistom ni socijalistom, već čovjekom koji želi nagraditi ljude za ono što naprave.

Poštenje i ugled prepoznale su velike stranke poput HDZ-a ili SDP-a, pa je do tada političkim anonimusima naglo porasla cijena. Ipak, za sada se ne želi svrstavati ni u jedan tabor. Jedino je u taboru protiv izgradnje termoelektrane u Pločama, o čemu javno govori iznoseći egzaktne podatke o štetnosti tog projekta za budućnost neretvanske doline. Kada su mu prigovorili da je protiv elektrane na ugljen, jer u Metkoviću namjerava graditi sličnu takvu plinsku, odmah je odustao od tog projekta.

– Nakon četrnaest mjeseci mogu reći da smo mi napravili puno toga iako se izvana ne vidi. Pogotovo, kad se usporedi s funkcioniranjem drugih lokalnih uprava.

Nisam čuo za primjer da je broj ljudi unutar gradske uprave smanjen da se zaposle prometni redar, građevinar, stručnjaci za EU fondove, a da pri tome broj zaposlenika nije narastao. Kad si nezavisan, nema nikoga koga moraš slušati odozgo, imaš mogućnost raditi ono što smatraš da je dobro. To se u konačnici potvrdilo kao ispravan stav jer smo uspjeli u svojim namjerama – kazao je Petrov, koji je uveo transparentnost u radu gradske vlasti, poglavito kada su u pitanju gradske financije, što je potpuna novost za Metković.

– To nije moj novac. To je naš zajednički novac – ističe Petrov.

Budući poslovni potezi usmjereni su prema Bruxellesu i Europskim fondovima kako se za projekte ne bi zaduživali. Radi se o manjim projektima, uglavnom u poljoprivredi, jer su veći izostali zbog neplaćenog poreznog duga i minusa gradske blagajne, što će se uskoro promijeniti. Porezi su plaćeni i sad možemo krenuti prema fondovima, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:10