SUD ODLUČIO

Spasili su Jagodu, hoće li i njezina mlađeg brata Ivicu?

Danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog nadležnog Centra za socijalnu skrb da Jagoda nastavi živjeti u udomiteljskoj obitelji

ZAGREB - Jagoda se sljedećih godinu dana sigurno neće vratiti roditeljima!

Njezin brat Ivica pak do daljnjega ostaje u biološkoj obitelji. Nadležni Općinski sud, kako nam je rečeno, tek mora proučiti zahtjev Centra za socijalnu skrb za dječakovo izuzimanje iz obitelji. Ročište na kojem će se odlučivati hoće li i Ivica u udomiteljsku obitelj ili će nastaviti živjeti u roditeljskom domu, još nije zakazano.

Kako nam je potvrdila Maja Bilandžić, glasnogovornica Općinskog građanskog suda u Zagrebu, danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog nadležnog Centra za socijalnu skrb da Jagoda nastavi živjeti u udomiteljskoj obitelji . Obiteljski je sudac prihvatio prijedlog i produžio boravak, odnosno ponovno je izrekao mjeru kojom je roditeljima oduzeto pravo da žive s djetetom i to na rok od godine dana. Takva se mjera ne može izreći na rok duži od jedne godine, a prošlogodišnja pravomoćna odluka prestaje vrijediti danas. Jagodi je to treća godina kod udomitelja.

Otac i majka djevojčice, kako saznajemo, bili su na ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, te su se složili s odlukom suda. Na kraju su se odrekli i prava na žalbu.

- Sudskom odlukom je također određeno da roditelji smiju kontaktirati s djevojčicom jednom mjesečeno na četiri sata, ali uz prethodni dogovor te prisustvo udomiteljice - objasnila je glasnogovornica suda.

Šansa za popravak

Nadležni Centar za socijalnu skrb, kako je najavio, sada će imati godinu dana vremena razmisliti ima li mjera zabrane Jagodinim roditeljima da žive s njom ikakvog smisla ili će odlučiti nakon isteka sudske odluke zatražiti trajno lišenje roditeljske skrbi. Zabrana zajedničkog života s djetetom blaža je mjera i njome se zapravo daje roditeljima šansa da se poprave i omoguće uvjete za normalan nastavak života s djetetom.

Nisu ništa primijetili

Devetogodišnja Jagoda sa svojim roditeljima ne živi od proljeća 2006. godine. Tada je završila u bolnici zbog rutinske operacije, a liječnici i sestre odmah su primjetili da se šestogodišnja djevojčica ponaša krajnje neobično, mnogo priča o seksu i to sa - za tako malo dijete - zastrašujućim razumijevanjem. Odmah su obavijestili centar i policiju, a nalazi psihologa i psihijatra koji su uslijedili djevojčicu su prozvali “vrištećim slučajem seksualnog zlostavljanja”. Zlostavljač je, prema nalazima, bio otac.

Zanimljivo je da je Jagodina obitelj cijelo vrijeme bila pod nadzorom centra, a da nadzornik ništa nije primjetio. Nakon dojave iz bolnice i provedenih vještačenja, djevojčica je, zbog sumnje na seksualno zlostavljanje, prvo smještena u dječji dom, a zatim u udomiteljsku obitelj. Nadležno državno odvjetništvo podiglo je protiv oca kaznenu prijavu. Zimi te godine otac je oslobođen. Razlog: nekonzistentni i nevjerodostojni dječji iskaz. Jagoda, naime, nije za sud dovoljno jasno verbalizirala s kim je stekla seksualna iskustva. U rujnu prošle godine oca je oslobodio i Vrhovni sud.

‘Tata mu radi isto’

Njezin je otac tako postao pravomoćno nevin. Ni ne znajući da bi mogla biti vraćena ocu, Jagoda je uoči Nove godine, sasvim neočekivano, prvi puta otvorila srce svojoj psihologinji. Tijekom razgovora, dijete je uzelo olovku i počelo pisati što joj se događalo. U izrazito potresnom pismu, Jagoda je detaljno opisala svoj život s ocem i olakšanje koje osjeća sada, s udomiteljicom. Posebno je pak upozorila da s njezinim ocem još uvijek živi 4,5 godišnji Ivica, njezin braco, “kojem tata radi isto”.

Jagodino pismo poslano je na sve relevantne adrese. Međutim, objašnjeno je da je ono pravno nebitno, jer je otac već pravomoćno oslobođen i ne može biti dva puta suđen za isto djelo. Tada je javno objavljena Jagodina i Ivičina priča.

U tjedan dana oko 100.000 ljudi potpisalo je peticije podrške Jagodi i Ivici. Drugi su se dan oglasila i dva nadležna ministra, nadležni je sud u rekordnom roku sazvao ročište i donio odluku. Jagoda, kojoj to naravno nije pravo ime, nije ni znala što se sve dogodilo.

Sad treba misliti na Ivicu.

Nitko neće odgovarati za zločin

Jagoda je oduzeta svojim roditeljima i smještena kod udomitelja. U bolnici, gdje je završila zbog rutinske operacije, primjetili su da se tada šestogodišnja djevojčica neobično ponaša i puno priča o seksu.

Obavijestili su centar i policiju i ubrzo su zaključili da je djevojčica seksualno zlostavljanja, a da je zlostavljač njezin otac. Prvo je smještena u dom pa kod udomitelja.

Vrhovni sud je oslobodio oca iako je utvrđeno da je dijete imalo seksualna iskustva, ali nitko neće za to odgovarati jer dijete ne zna jasno reci s kime je ta isustva steklo. Uoči Nove godine zaprijetila je opasnost da se Jagoda vrati ocu zlostavljaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:31