NEMA EVIDENCIJA POSTUPAKA

Split: 21 abortus na zahtjev žena, 371 u rubrici ‘ostalo’. Nitko ne zna što je TO, ali HZZO TO plaća!

Hrvatska ima i krajnje visok broj abortusa koji su posljedica različitih patoloških stanja
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Da se u hrvatskim bolnicama i privatnim ginekološkim klinikama obavljaju ilegalni abortusi, javna je tajna već desetak godina, a stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji prikupljaju službene podatke o prekidima trudnoća, redovito upozoravaju nadležno Ministarstvo zdravstva da se oko 50 posto abortusa učinjenih na zahtjev žene nigdje ne evidentira ili se evidentira pod nekom drugom dijagnozom.

Ne izdaju račune

Pritom se ne radi o nestručnim pobačajima u mračnim podrumima ili u poodmakloj trudnoći, na što prvo asocira sintagma “ilegalni abortus”. Riječ je naprosto o pobačajima izvedenim protivno zakonskim odredbama, a razlog je - korupcija.

Naime, abortus koji nije posljedica neke patologije medicinski je zahvat koji žena sama plaća, od 1000 do 2500 kuna, ovisno o bolnici.

Ako pak liječnik ne evidentira abortus, a naplati ga - što je, naravno, protuzakonito - novac dobiven od žene završava u njegovu džepu umjesto u budžetu bolnice. Isto se događa ako takav abortus evidentira kao posljedicu nekog patološkog stanja. U tom slučaju HZZO pokriva troškove zahvata, a liječnik ili drugo medicinsko osoblje zadržava novac uzet od žene, kojoj nije izdan račun.

Službeni podaci nedvojbeno ukazuju da ima jako puno ilegalnih pobačaja. U posljednjih 20 godina broj abortusa učinjenih na zahtjev žene deseterostruko se smanjio. Tijekom 1990. godine u Hrvatskoj je obavljeno gotovo 40.000 abortusa na zahtjev žene, tijekom 2000. napravljeno ih je 7534, a lani tek 4450. Iako broj abortusa - zahvaljujući boljoj educiranosti i sve većoj upotrebi kontracepcije - pada u cijelom svijetu, ovakav drastični pad u Hrvatskoj ne može se ni na koji način objasniti.

Analiza po bolnicama

Hrvatska ima i krajnje visok broj abortusa koji su posljedica različitih patoloških stanja. Prošle godine takvih pobačaja, evidentiranih bez dijagnoze u rubrici “ostalo”, bilo je više od onih na zahtjev žene - točnije 4525! Usporedbe radi, 1990. , kad je legalno induciranih abortusa bilo gotovo 40.000, onih u rubrici “ostalo” bilo je također oko četiri tisuće.

Posebno je zanimljiva analiza abortusa po bolnicama. Iz godine u godinu novinari upozoravaju na nevjerojatnost podataka. U 2009. u splitskoj bolnici obavljen je 21 abortus na zahtjev žene, a onih “ostalih” bilo je čak 371. U dubrovačkoj bolnici abortiralo je tek 11 žena, a 198 imalo je neku patološku situaciju zbog koje je moralo napraviti abortus. U bjelovarskoj bolnici napravljeno je 7 abortusa, a 115 ih je evidentirano u rubrici “ostalo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:51