VELIK DAN ZA HRVATSKU

SPLIT I OSIJEK PROSLAVILI ULAZAK U EU Vatrometom, čestitkom i pjesmom dočekali ponoć

U središtu Splita gotovo cijeloga se dana odvijao program "Sa srcem u Europu iz srca Dalmacije"
 Zvonimir Barišin / CROPIX

SPLIT/OSIJEK - Vatrometom točno u ponoć, Odom radosti i čestitkom gradonačelnika Ive Baldasara Split je večeras zajedno s ostatkom Hrvatske ušao u Europsku uniju, a svečani program na rivi pratili su brojni građani i njihovi gosti.

"Eto, prošla je ponoć, a mi smo bili i ostali Europejci. Možemo biti ponosni što smo dio europske obitelji. Velike čestitke svima, a posebno gostima koji su danas došli ovdje s nama proslaviti ovaj dan", kazao je Baldasar s pozornice na rivi.

Naglasio je kako se građani Hrvatske sada trebaju uhvatiti posla, te da je na njima da odrade svoj dio, a onda će nam i drugi pomoći, pa i Europa.

Na engleskom jeziku Baldasar se obratio brojnim turistima koji su nazočili svečanosti, a ulazak u Europsku unijuje sa svojim suradnicima proslavio nazdravljajući domaćim prošekom.

U središtu Splita gotovo cijeloga se dana odvijao program "Sa srcem u Europu iz srca Dalmacije" koji je započeo doručkom u Đardinu gdje su gudački, gitaristički i mandolinski kvarteti zabavljali posjetitelje. Za to su vrijeme na Pjaci, Voćnom trgu, ribarnici, na Vestibulu i kod Zlatnih vrata pjevale klape.

Najviše pažnje izazvalo je uplovljavanje 270 laser jedrilica u akvatorij gradske luke, te juniorski osmerac Hrvatskog veslačkog kluba "Gusar" koji je predao zastavu EU dobitnicima "Oskara znanja". Točno u podne zastavu je na štandarcu na Pjaci podigao gradonačelnik Baldasar.

Više od 4000 kolača izrađenih po izvornim receptima predvečer su podijelili predstavnici nacionalnih manjina koji žive u Splitu. Klape su građane zabavljale i navečer na rivi, dok su na Pjaci koncert održale grupe Silente i Libar. Program je završio nastupom skupina Osmi putnik i Mjesni odbor na Matejušci.

Veliko slavlje i Osijeku

Povijesni hrvatski grad Osijek u kojem je europska kultura i tradicija utkana u tradiciju koja se vidi u svim dijelovima grada na pročeljima zgrada, ali i bogatoj kulturnoj baštini i naslijeđu, danas je cijeli dan nizom manifestacija slavio ulazak Hrvatske u EU, a središnji je događaj bio točno u ponoć u povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, gdje su Toni Cetinski i mađarska pop pjevačica Magdolne uz Zbor Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izveli Beethovenovu Odu radosti.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić u društvu zamjenika mađarskog premijera Tibora Navracsicsa, poželio je Osječanima da ulaskom u veliku europsku obitelj ravnopravno sa svim građanima Europe grade svoju budućnost.

Više nema granica, a one granice koje imamo u sebi moramo srušiti i nastaviti graditi svoj grad na europskim temeljima koji su ovdje snažno utkane, rekao je Vrkić.

Zamjenik mađarskog premijera čestitao je Osječanima veliki dan i poželio da kroz dobrosusjedske odnose nastave graditi mostove prijateljstva.

Gradonačelnik Vrkić i zamjenik mađarskog premijera Tibor Navracsics prije početka slavlja u osječkoj Tvrđi otvorili su u Galeriji likovnih umjetnosi izložbu slikara Ivana Reina "Pariška paleta 1929. -1940". Rein je rođen u Osijeku 1905. u intelektualnoj židovskoj obitelji. Djela izložena na ovoj izložbi, njih 54, dio su donacije Reineove sestre Renate Stefanelli. Izložba je otvorena u sklopu Osječkog ljeta kulture, koje je otvoreno sinoć, a trajat će do 12. srpnja i posvećeno je ulasku Hrvatske u EU.

Poseban dio europske bliskosti Osijeka i Mađarske bili su biciklisti Osijeka i Pečuha. Na središnji osječki Trg Ante Starčevića večeras je došlo stotinjak biciklista iz Pečuha zajedno s dogradonačelnikom Csaba Nagy.

Na osječkom su Trgu zavijorile zastave Europske unije, Mađarske, Austrije i Hrvatske. U isto vrijeme u Pečuh je stiglo stotinu osječkih biciklista.

Program proslave ulaska Hrvatske u EU u osječkoj Tvrđi na Trgu Svetoga trojstva počeo je u 22 sata koncertom Cetinskog i mađarske pjevačice Magdolne Ruzsa.

Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham rekao je kako su se posebni svjetlosni efekti u bojama Europske unije "tako lijepo uklopili u grad koji je oduvijek pripadao europskoj kulturi i tradiciji".

Nakon ponoćne Ode radosti i prelaska na 1. srpnja kada je Hrvatska postala 28. članica Europske unije vatromet je svojim bojama i ljepotom pokazao što možemo očekivati od izazova koji je pred nama, rekao je gradonačelnik Ivica Vrkić.

U isto vrijeme kada se gradom na Dravi razlijevala Oda radosti, na graničnom prijelazu Donji Miholjac, članovi Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka i Zbor Mecsek iz Pečuha održali su program pod nazivom "United Europe singing" sastavljen od glazbenih brojeva koje su izveli na sedam europskih jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:15