'TEHNIČKI PRORAČUN' U OŽUJKU

SPLIT IZGLASAO PRIVREMENO FINANCIRANJE ZA PRVO TROMJESEČJE 2017. GODINE Da prijedlog nije izglasan, Vlada bi morala postaviti povjerenika

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.12.2016. u 23:20

Split, 201216 Poslijednja sjednica gradskog vijeca grada Splita u ovoj godini bila je u zustroj raspravi medju vijecnicima gdje su se siticali vijecnici Marijana Puljak i Jakov Prkic zeleci istjerati neka kljucna pitanja na cistac. Rasprava koja je bila najzanimljivija je svakako oko taxi prevoznika Cameo kojemu je zabranjen rad u Splitu.
Na fotografiji gradonacelnik Ivo Baldasar te predsjednik gradskog vijeca Boris Curkovic.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, predsjednik gradskog vijeća Boris Ćurković

Splitsko Gradsko vijeće u utorak navečer izglasalo je odluku o privremenom finaciranju grada u prvom tromjesečju 2017. za što će biti dostupno 192 milijuna kuna.

Za tu je odluku glasovalo 18 vijećnika, 7 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.  Za su bili vijećnici SDP-a, vijećnici HNS-a i HSU-a i nezavisni vijećnici, a protiv je bilo šest vijećnika HDZ-a i jedan stranke Pametno. Suzdržan je bio jedan vijećnik HGS-a.

Odluka je prihvaćena večeras na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća koja je uslijedila nakon završetka dvodnevne sjednice GV-a koja je počela u ponedjeljak kada to vijeće nije prihvatilo gradski proračun za 2017. godinu "težak" milijardu i 30 milijuna kuna.

Pročelnica za financije u splitskoj Gradskoj upravi Ljiljana Vučetić objasnila je kako se odluka o privremenom financiranju temelji na članku 42. Zakona o proračunu koji kaže da se rashodi mogu realizirati u visini jedne četvrtine izvršenih rashoda prošle godine.

"Odluka o privremenom financiranju donesena je u visini od 192 milijuna kuna, od kojih se 178 milijuna kuna odnosi na prihode građana i 14 milijuna kuna na proračunske korisnike," istaknula je Vučetić. Rekla je kako će se odlukom o privremenom financiranju realizirati svi rashodi koji su nužni za obavljanje redovitih djelatnosti grada i proračunskih ovisnika.  "To su plaće, materijalni rashodi i financiranje svih korisnika proračunskih sredstava baziranih na zakonu," rekla je Vučetić.

Po njezinim riječima odlukom o privremenom financiranju nastavljaju se i ugovorne obveze iz 2016. jer je razlika između proračuna i odluke o privremenom financiranju što nema novog zaduživanja, nema financiranja novih programa.

"Nastavljaju se financirati isti programi kao i u 2016., ali samo na temelju već potpisanih ugovora, nema novih obveza, nema novog zapošljavanja, nema novih investicija," poručila je Vučetić. Upozorila je kako bi zbog odluke o privremenom financiranju Grad Split u srpnju 2017. mogao imati poteškoća s likvidnošću pošto takva odluka ne podrazumijeva zaduživanje jedinica lokalne uprave i samouprave.

"Mi u srpnju 2017. moramo vratiti još zadnju tranšu obveznica od 30 milijuna kuna i morat ćemo vidjeti na koji ćemo način to vratiti jer kredit sasvim sigurno dotad ne možemo podignuti jer nećemo moći ispoštovati cijelu proceduru pošto jedan od uvjeta da bismo dignuli kredit za vraćanje obveza jeste proračun," objasnila je Vučetić. Po njoj, takva bi situacija mogla ugroziti likvidnost grada Splita u srpnju sljedeće godine, ali se nada kako će se taj problem prevladati. Prije glasovanja upozorila je vijećnike da bi u slučaju neizglasavanja privremenog financiranja Grada za prvo tromjesečje 2017. značilo bi Vlada bila prinuđena postaviti povjerenika za Split.

"Povjerenik bi bio još restriktivniji," naglasila je Vučetić.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je istaknuo kako su vijećnici glasovali  po svojoj savjesti i oprezno jer bi nastala još veća šteta po Split da nije izglasovano privremeno financiranje pošto bi u tom slučaju bio imenovan povjerenik za Split.

"Povjerenik za Split značio da bi se i ovako već reducirani proračun još više smanjio i u tom slučaju većina udruga ne bi mogla funkcionirati," rekao je Baldasar.  Najavio je da  će u ožujku 2017. predložiti novi, kako se izrazio, "tehnički proračun" grada za 2017. koji će na godišnjoj razini iznositi oko 820 milijuna kuna. Objasnio je kako "tehničkim proračunom" želi prevladati proračunske potrebe u travnju i svibnju kada se slavi Dana grada i Sv Duje.

"Ne bi bilo dobro da u tom razdoblju imamo povjerenika za drugi grad po veličini u Hrvatskoj jer bismo u tom razdoblju koje je važno za Split u tom slučaju imali situaciju da nitko nikoga ne predstavlja," kazao je Baldasar objašnjavajući svoju zamisao predlaganja  "tehničkog proračuna" za 2017. godinu.

Izdvajamo