STRAHOVITI POŽAR

SPLIT JE OBRANJEN DOSLOVNO U POSLJEDNJI TREN Nove i dosad najupečatljivije fotografije iz zraka pokazuju kako je vatra stigla nadomak kuća i zgrada

 
pogled na Mravince i Split
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Rano jutros Splitom je zavladala panika zbog glasina da odlagalište otpada Karepovac još uvijek gori te da se zbog toga otrovni plin širi nad Splitom.

Nakon toga gradske komunalne tvrtke organizirale su obilazak Karepovca kako bi se javnost uvjerila da trenutno nema opasnosti za zdravlje građana, iako su iste te vlasti priznale kako su u najkritičnijim trenucima - a riječ je o ponedjeljku navečer, kada je vatra zahvatila to odlagalište otpada - građani Splita tri sata udisali zagađeni zrak:

- Od 19.30 do 22.30 u ponedjeljak imali smo prekoračenje onečišćenja zraka za 50 posto, i to dok je gorjelo na Karepovcu. Sad je zrak u Splitu dobre kvalitete, tvrdi Jasna Ninčević iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Karepovac su danas obišli Ivan Kovačević, zapovjednik vatrogasne postrojbe grada Splita, Miroslav Delić, ravnatelj Čistoće, Nenad Periš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Tihomir Balić iz udruge Karepovac drugo lice grada, Filip Butorović, pročelnik za mjesnu samoupravu te predstavnici medija. Svi uvjeravaju kako je trenutna situacija pod kontrolom.

No, nove i dosad najbolje fotografije Splita iz zraka, koje su snimili fotoreporteri Cropixa, zorno svjedoče o tome kakva se drama odvijala tijekom obrane grada od podivljalog požara. Jasno se vidi kako je vatra zaustavljena tik do prvih kuća i zgrada.

Set fotografija iz Karepovca još su jedan dokaz pustoši koje tamo ostavila vatrena stihija. Izgorjeli su stambeni i gospodarski objekti te automobili, vatra je zahvatila i samo smetlište, ali je srećom tamo brzo zaustavljena. U suprotnom, posljedice bi bile katastrofalne: - Obnova će trajati godinama. Uskoro ćemo proglasiti stanje elementarne nepogode, najavio je medijima župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Donosimo i fotografije posljedica katastrofalnog požara u Kučinama, mjesta koje je udaljeno desetak kilometara od Splita i nalazi se između Žrnovnice i Solina. Mještani tvrde kako su sami obranili svoje mjesto od požara. Dodaju da su zvali vatrogasce, no, kažu, oni se nisu pojavili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:47