GAY PRIDE U SPLITU: PLJUŠTE REAKCIJE

Splitski gradonačelnik Kerum: Ovo je prošlo i bolje od onoga čega smo se bojali

Premijerka Kosor: Vjerujem da je policija radila u skladu s propisima. Ali još ćemo se time baviti... Predsjednik Josipović: Ono što se dogodilo u Splitu nije pravo lice Hrvatske
 Ante Čizmić/CROPIX

BABINA GREDA, SPLIT - Žalosno je što se dogodilo u Splitu, ali siguran sam da to što se dogodilo nije pravo lice Hrvatske. Pravo lice Hrvatske je ono koje je osudilo napade na sudionike Gay Pridea - izjavio je novinarima predsjednik Ivo Josipović u nedjelju u Babinoj Gredi u županjskom kraju.

Komentirajući na pitanje novinara izgrede u Splitu, predsjednik je ocijenio „sramotnim nasilje i grub način napada na bilo koju skupinu društva“.

Kosor: Vjerujem da je policija radila u skladu s propisima. Ali još ćemo se time baviti...

- Pokazalo se da imamo i neeuropskih dijelova našeg društva - dodao je.

Novinarima je na pitanje o eventualnoj odgovornosti policije i ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka zbog izgreda u Splitu rekao kako „valja pričekati“ i prije iznošenja ocjena vidjeti što se točno dogodilo.

Događaje u Splitu komentirao je i gradonačelnik Željko Kerum. - Ova gradska vlast ne podržava paradu, ali ni nasilje. Ovo što se dogodilo u Splitu, moglo se i očekivati. Usudio bih se reći da je čak prošlo i bolje od onoga čega smo se bojali. Ovo je konzervativan, katolički grad i građani su došli na rivu da bi te svoje stavove izrazili.

Policija je odradila dobro, zaštitila sudionike, ali i ostale koji su došli izraziti nezadovoljtsvo što se takva povorka održava u Splitu. Ne treba dizati tenzije. U Splitu su se dogodile stvari koje su se već događale i u drugim gradovima. Hrvatska je jedna od najkatoličkijih država na svijetu.

Ljudi su izašli na rivu i pokazali što misle o paradi. Podržavam svačije slobode, i jednih i drugih - izjavio je splitski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:41