ODLAGALIŠTE OTPADA

SPLITSKI GRADONAČELNIK UMIRUJE GRAĐANE 'Sva mjerenja na Karepovcu su unutar dozvoljenih parametara, nije se dogodilo ništa novo'

 
 Mario Todoric / CROPIX

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara zajamčio je u utorak splitskim građanima, nakon sastanka s predsjednicima klubova gradskih vijećnika o sanaciji odlagališta Karepovac, da su sva mjerenja na deponiju unutar dozvoljenih parametara i da je sve transparentno.

Nakon što je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević digla buru u javnosti izjavom da se ne zna što se udiše s Karepovca i je li to opasno, Krstulović Opara rekao je novinarima da se na deponiju nije dogodilo ništa novo, a istup Ninčević je politički motiviran.

Najavio je da će zatražiti od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da hitno dođu u Split i izvijeste javnost o stanju na Karepovcu. Podsjeća kako su i prije sanacije najavili da će biti neugodnih mirisa, ali će taj posao završiti.

"Građanima se zahvaljujem na strpljenju i poručujem da ćemo se oslanjati isključivo na mišljenje struke, te relevantna i transparentna mjerenja. Odluku o eventualnom zaustavljanju radova na Karepovcu donijet ćemo na osnovu mišljenja stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zaštite okoliša", poručio je gradonačelnik.

Split, 060218.
Gradonacelnik Andro Krstulovic Opara danas se prvi puta  pojavio u javnosti nakon ozbljnih zravstvenih problema. Sazvao je sastanak zbog problema oko sanacije gradskog odlagalista otpada Karepovac na sastanak sazvao predsjednike klubova vijecnika u Gradskom vijecu.
Na fotografiji: Andro Krstulovic opara sa predsjednicima klubova.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todoric / CROPIX

Marijana Puljak iz stranke Pametno smatra da je najvažnije kod građana otkloniti svaku sumnju i nepovjerenje u struku, s obzirom na različite tonove iz istog Zavoda.

"Dogovorili smo da možda već sutra dođe do sastanka s relevantnim institucijama, nakon čega bi se odlučilo što će biti sa sanacijom. Naravno da su građani uznemireni i naša je dužnost da dođemo s čistim, transparentnim i otvorenim podacima i umirimo javnost", kaže Puljak.

Ante Čikotić iz Mosta upozorio je da Split ima samo jednu mjernu postaju umjesto četiri. Ta jedna je s južne strane, pa kada puše jugo ne očitava stanje, primjerice, na Dračevcu.

"Ministarstvu sam nedavno postavio pitanje odvija li se proces sanacije i stvaranje nove sanitarne plohe odlagališta otpada Karepovac u skladu s okolišnom dozvolom i uvjetima iz nje. Budući da su institucije zakazale ja ću sve informacije koje sam dobio pokazati javnosti, kako bi znala koji su uvjeti sanacije i koje plinove treba mjeriti", rekao je Čikotić.

Kaže kako je primijetio da postoje još neki plinovi koje bi trebalo mjeriti, a jedan od elemenata koje treba mjeriti je živa.

Petar Škorić iz HDZ- a opovrgnuo je mogućnost da ravnateljica Ninčević nije bila upućena u postupak sanacije Karepovca jer je komunikacija bila uredna, dok je Goran Kotur iz SDP- a istaknuo da Splićani moraju znati mjere li se na deponiju sve potrebne emisije da bi se zaštitili život i zdravlje građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:43