ODLAZAK DUŠA MOSORA

SPLITSKI KVART ZAVIJEN U CRNO, SVI STRAHUJU ZA MAJKU POGINULE BRAĆE 'Shrvana je i u šoku. Ima 84 godine i ostala je preko noći sama na svijetu'

 
 Dalmacijadanas, Hanza Media

Da je braći Stamenov, Mikiju i Bugiju, koji su u subotu navečer smrtno stradalo u tragičnom spletu okolnosti, Mosor bio “urezan” u gene svjedoči podatak kako im je i pokojni otac jedno vrijeme, prije 30-ak godina, bio domar Planinarskog doma na Mosoru.

A splitski kvart Sućidar ne prestaje brujiti o tragičnom stradavanju njihovih simpatičnih susjeda.

- Iznenada su otišli naši dečki, da dečki. Nerazdvojna braća odana planinama. Majka im je shrvana i u totalnom šoku. Ima 84 godine i ostala je preko noći sama na svijetu. Najbliži član obitelji je njezin brat koji živi negdje u Njemačkoj. Zabrinuti smo za nju pa smo se svi stanari ujedinili da joj se pomogne, da stalno netko od nas bude s njom, da ni jednog sata ne provede sama. Njezini sinovi, dečki k’o dečki, život su posvetili planinama, spašavanju drugih, dežurstvima na Mosoru. Svaki vikend su išli gore, a tako je bilo i ovoga. Bili su divne osobe koje će faliti svima - kaže za Jutarnji list Mario M., predstavnik stanara zgrade u kojoj žive Stamenovi. Druga susjeda, pak, dodaje da je majka poginule braće prije 13 godina jedva preživjela smrt supruga za kojeg je bila jako vezana.

- Kad ti djeca odu prije tebe, bez obzira o kojem se razdoblju života radi, e to je bol koja ne prolazi. Miki i Bugi se nikada nisu ženili. Bili su toliko isti, a opet toliko različiti da su se slagali kao ‘prst i nokat’. Umjesto Splićanki, pažnju su im privlačile planine, biljke, priroda. To su bile teme o kojima smo s njima sate znali provoditi u ćakuli. Iza njih je bilo pregršt iskustva i dogodovštinama koje nas, koji se slabo krećemo izvan grada, itekako znaju ispuniti. Inače, obitelj Stamenov je rodom iz Makedonije, a u našu zgradu koja je djelomično bila vojna doselili su se negdje 1979. godine jer je otac preminulih planinara bio aktivno vojno lice. Bugi je imao građevinski obrt, dok je Miki radio na patologiji splitske bolnice te kao fizioterapeut za ragbi-klub - pojašnjava nam potreseno prva susjeda Stamenovih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:35