DRŽALI GA BEZ DOKAZA

SPLITSKI POMORAC KOJI JE VIŠE OD DVIJE GODINE PROVEO U LIBIJSKOM ZATVORU NAPOKON PUŠTEN Urodili diplomatski napori, jutros se vratio u Hrvatsku!

Ivan Furčić
 Privatni album / Slobodna Dalmacija

Nakon dugotrajnih napora hrvatskih institucija, splitski pomorac Ivan Furčić koji je bio dvije godine zatočen u libijskom zatvoru jutros se vratio u Hrvatsku.

Iz ministarstva vanjskih poslova izvijestili su kako je povratak Furčića rezultat kontinuiranih napora hrvatske službe vanjskih poslova i niza poduzetih diplomatskih i konzularnih aktivnosti Ministarstva i nadležnih hrvatskih institucija te intenzivne suradnje s mjerodavnim libijskim tijelima.

'Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojalo olakšati boravak u pritvoru našeg državljanina Furčića, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanja predmeta', napisali su u priopćenju te zahvalili svima uključenima na ustrajnosti i posvećenosti u rješavanju povratka Furčića u Hrvatsku.

Podsjetimo, krajem kolovoza 2015. malteški brod 'Sovereign M', pod zastavom Togoa, a na kojemu je Furčić bio prvi časnik palube, zaustavljen je bez tereta ispred libijske obale. U pratnji naoružanih pripadnika jedne od tamošnjih milicija šesteročlana posada, među kojom i Splićanin (44), odvedena je u zatvor Tajoura i suočena s optužbom za krijumčarenje naftnih derivata.

Sve dosad svi napori da se uhićene pomorce iščupa iz zatvora bili su neuspješni, a prema riječima Tomislava Furčića u dvije i nešto godine njegov brat nije bio izveden pred sud i barem jednom saslušan.

Nikola Vilić / Cropix
Tomislav Furčić

U akciju spašavanja nema tko nije bio uključen - od vlasnika broda, malteške obitelji Mizzi, preko Sindikata pomoraca i njihove međunarodne udruge ITF, našeg Ministarstva vanjskih poslova, Sedme uprave i SOA-e, do Furčićeve obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:11