ODLUKA

SPLITSKI SUD ODBIO ZAHTJEV NINE KULUZ KAO NEDOPUŠTEN, SLIJEDI OVRHA Nema više načina da se zaustavi predaja Cesarea ocu koji ga nestrpljivo iščekuje

Split, 200711.
ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
Nina Kuluz, sa svojim 20 mjesecnim djetetom koje po odluci suda mora prepustiti ocu nasilniku u Italiji.
Foto: obiteljski album
CROPIX

Nakon što je prijedlog za izmjenom odluke o povratku osmogodišnjeg Cesarea Avenatija u Italiju odbačen kao nedopušten, ostaje vidjeti hoće li se u drugom postupku na istom sudu ponovno zakazati predaja, tj. ovrha dječaka.

Prva predaja trebala se provesti krajem lipnja na splitskim Pujankama, ali je formalno odgođena zbog sudskog propusta jer se nije angažirao prevoditelj za talijanski jezik. Stvarni razlog je bio izbjegavanje problema zbog prosvjeda koji je organiziran na taj dan pred zgradom u kojoj živi Cesare s majkom Ninom Kuluz i njezinom obitelji.

Neuspjela predaja

Zbog brojnih ljudi koji su se okupili splitska policija nije se usudila dječakova oca Alesandra Avenatija dovesti do same zgrade svoje bivše partnerice, već je bio na obližnjem parkiralištu pod jakim osiguranjem. Nedostajalo je i hrabrosti da se uopće i pokuša provesti pravomoćna sudska odluka pa se agonija za oca te neizvjesnost za malenog dječaka i njegovu majku razvukla.

Taj dan nije ni došlo do susreta oca i sina zbog neprijateljske atmosfere prema Talijanu koji je u javnosti proglašen nasilnikom i alkoholičarem. Unatoč činjenici da ga u Italiji Kuluz nije nikada prijavila za obiteljsko nasilje te da je splitski sud još 2012. godine dobio i nalaze iz kojih je utvrđeno da nije uživalac droge i alkohola, prevladava javno mijenje kako se radi o osobi kojoj ni po koju cijenu ne treba dati da se približi djetetu.

Dodatno mu otežava što je strani državljanin, a njegova bivša partnerica, majka dječaka je Hrvatica. Čak ni činjenica od 2012. do 2016. nije uopće vidio sina koji je za to vrijeme bio u bijegu s majkom u BiH u Vitezu, nije probudila puno sućuti kod okupljenih prosvjednika.

Održano ročište

Posljednji put su se otac i sin vidjeli u proljeće ove godine kada je bio jedan od organiziranih susreta kako bi se Cesare zbližio s ocem kojeg godinama nije vidio prije odlaska u Italiju. Od rujna 2016. godine Alesandro je periodično dolazio u Split radi susreta sa sinom te je doveo i svoju majku, dječakovu baku. Kako su susreti prolazili uz međusobno optuživanje roditelja dječaka, te konstantne pozive policiji, ocu je preporučeno da više ne prelazi put od 1500 kilometara dok ne bude zakazana predaja.

Nakon odgode prve predaje, tj. ovrhe dječaka, nova primopredaja djeteta nije zakazana sve do rujna. Neslužbeno doznajemo kako se čekalo ročište o prijedlogu za izmjenom odluke koje vodi druga sutkinja.

Ročište je održano, prijedlog odbačen, ali stranke, kako to obično biva, imaju i pravo žalbe. Postoji mogućnost da sutkinja koja je nadležna za ovrhu pričeka i taj rok za slučaj da odbačaj ne postane pravomoćan. Zastarni rok ovrhe je deset godina, upravo u vrijeme kada će Cesare postati punoljetan i kada će samoinicijativno, bez uplitanja roditelja, moći odlučiti kojim putem krenuti i pod čijim krovom dalje živjeti.

A do tada talijanski poduzetnik Avenati nestrpljivo iščekuje idući zagrljaj sa sinom za kojeg je u svojoj vili u mjestu nadomak Torina, još prije prve propale ovrhe, uredio dječju sobu ukrasivši je, između ostaloga, i zajedničkim fotografijama. 

Izdvajamo