ŠIRENJE GOVORA MRŽNJE?

Splitskom gradonačelniku prijeti tri godine zatvora: Kerum pod istragom jer mrzi Srbe?

Postoji mogućnost da ga zbog širenja govora mržnje DORH kazneno prijavi
 Duje Klaric / CROPIX

Policija i Državno odvjetništvo, kako neslužbeno doznajemo, ozbiljno razmatraju mogućnost kaznenog procesuiranja splitskoga gradonačelnika Željka Keruma zbog njegovih izjava o Srbima u emisiji “Nedjeljom u 2” na HTV-u. Kerum je među ostalim naveo da su mu velike poslovne probleme izazvale ranije izjave da “ne želi Srbina za zeta” te da “Srbi moraju znati gdje im je mjesto”. Pritom je ponovno naglasio da je to i dalje njegovo mišljenje i da takvo mišljenje ima većina Hrvata, ali da se ne usude reći. Govorio je i o utjecaju Srba na banke u Hrvatskoj i slično.

Analiza govora

Uslijedile su žestoke reakcije javnosti, a sada se u cijelu priču uključio i državni aparat. Jučer su policija i tužiteljstvo pomno razgledavali i analizirali snimke spomenute emisije kako bi utvrdili ima li u Kerumovim izjavama elemenata kaznenog djela rasne i druge diskriminacije, odnosno govora mržnje.

Mora biti posljedica

Međutim, većina pravnika s kojima smo jučer razgovarali smatra da Kerum, barem što se tiče kazneno-pravnog aspekta, nije prešao granicu.

- Smatram da se ipak više radi o iznošenju mišljenja koje je na granici kažnjivosti. Za govor mržnje traži se jači intenzitet izražavanja mržnje ili zazivanje netrpeljivosti kod drugih - istaknuo je zagrebački odvjetnik i bivši sudac Branko Šerić.

I odvjetnica Vesna Alaburić vidjela je Kerumov nastup na sličan način.

- Željko Kerum je na primitivan i vulgaran način izrazio svoju netrpeljivost prema Srbima tražeći u drugom krivca za svoje poslovne neuspjehe. Ne smatram da se radi o kaznenom djelu, s obzirom na to da nije pozivao na nasilje ili slično - naglasila je odvjetnica Alaburić, napominjući da je ovakve ispade najbolje javno osuditi.

No, zastupnici u Saboru ne dijele takvo mišljenje.

- Nitko nema pravo govoriti što hoće bez ikakvih posljedica - poručio je jučer potpredsjednik Sabora SDP-ovac Josip Leko, pridruživši se tako svima koji su osudili istup saborskog zastupnika i splitskoga gradonačelnika.

- Osobno osuđujem izjave, pa makar i pod plaštom imuniteta, koje diskriminiraju po nacionalnoj i vjerskoj osnovi - rekao je Leko.

Antisemitske izjave

I vladajući i oporba slažu se da je Kerum prekršio Ustav i Zakon o suzbijanju diskriminacije. Na njegove izjave najoštrije je reagirao SDSS-ov potpredsjednik Milorad Pupovac koji ih je usporedio s antisemitskim.

Da je Kerum prekršio zakon i Ustav prvi je reagirao Pupovac koji je zatražio da Sabor takve istupe ubuduće spriječi.

- Postoji duga povijest i tragično iskustvo antisemitskih izjava na prostoru Europe. Ako će se sada na mjesto Židova stavljati Srbi i Jugoslaveni kao oni koji navodno drže medije, navodno drže financijske institucije i koji poštenim poslovnim ljudima, kao što je Željko Kerum, ne daju da se razvijaju, to je poticanje nacionalne diskriminacije. Molim da Odbor za Ustav i ovaj Sabor počnu voditi računa o toj vrsti izjave, posebno kada dolazi od visokih predstavnika vlasti u Hrvatskoj - istaknuo je Pupovac.

Ministar uprave Arsen Bauk slaže se da su Kerumove izjave “potpuno neprihvatljiv način političkoga govora”.

- Za koji smo mislili da je godinama, pa i desetljećima iza nas i da ga više nećemo čuti. Ali zahvaljujući HDZ-u koji je Keruma uveo u Sabor opet smo svjedoci takvog govora - rekao je ministar Bauk.

Izjave za osudu

I Jadranka Kosor koja je kao predsjednica HDZ-a osigurala Kerumu mjesto na njihovoj listi za ulazak u Sabor smatra da njegove izjave zaslužuju svaku osudu jer nisu u skladu s Ustavom i mnogim zakonima.

- I sigurno je da će ovakve izjave odraziti na njegovu političku karijeru - rekla je Kosor. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije imao ništa za reći o Kerumu i njegovom istupu, opravdavajući se da nije čuo što je zastupnik izjavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:28