VELIKO PRIZNANJE

SPOJ DALMACIJE I ZAGORJA KAO DOBITNA KOMBINACIJA Sirana Gligora osvojila prestižnu nagradu za sir sa senfom koji proizvodi u suradnji s 'Volim ljuto'

 
Goran Vrabec, Šime Gligora
 CROPIX

Sirana Gligora u svakoj sezoni natjecanja na najvećim svjetskim sajmovima osvaja nagrade, ali na ovogodišnjem natjecanju World Cheese Awards, koji je iznimno održan u Bergamu u Italiji pomalo su pretjerali i osvojili čak osam medalja u konkurenciji 3.804 sireva iz cijelog svijeta.

Četiri zlata otišla su kao i uvijek za Paški sir, Likotin afiniran u maraski, Kolan afiniran u maslini, kravlji sir iz luga, dva srebra dobili su za Likotin afiniran u maraski i sir sa senfom, a dvije bronce osvojili su Žigljen i Liburjan.

- Ove su nam nagrade potvrda kontinuirane izvrsnosti Paškog sira ZOI koji je i prošle godine na istom sajmu osvojio Supergold, a ove godine na Great Taste Awards u Londonu s maksimalne 3 zvjezdice. Vrlo smo zadovoljni da i dalje naši afinirani sirevi, poput ovčjeg Likotina odležanog u komini maraske osvajaju najviše nagrade. To nam daje poticaj da ih i dalje proizvodimo i usavršavamo, kaže nam Šime Gligora.

Prije dva mjeseca afinirali su sireve u višnji maraski, a trenutno rade afinažu sira u vinskom dropu i komini masline. I dakako izmišljaju nove kombinacije.

- Kako se radi o relativno nepoznatim sirarskim tehnikama u Hrvatskoj, ovakva priznanja pomažu približavanju takvih, unikatnih proizvoda našim potrošačima. Veseli nas i činjenica da je i jedan naš potpuno novi proizvodi, sir sa senfom, koji nije stigao ni do polica trgovina, već osvojio srebrnu medalju na ovom sajmu, rekao nam je Gligora.

Dakako, ostao je pomalo suzdržan u otkrivanju tajne tehnološkog „sljubljivanju” senfa i sira, ali nam je indiskretno poručio kako senf koji daje siru slatko pikantni okus od gorušice s medom i čilijem proizvodi naš poznati prijatelji iz Zagorja, Goran Vrabec, koji je kao mladi poljoprivrednik napravio nagrađivani brend „Volim ljuto”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:58