PODACI POKAZUJU

Spolna zloupotreba djeteta: u registru pedofila nalazi se 1620 osuđenika

Statistika pokazuje kako među seksualnim deliktima nad djecom prednjače djela spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina

Ivan Malenica

 Damir Krajač/Cropix

Prema podacima iz Očevidnika osoba lišenih prava na roditeljsku skrb te registra počinitelja seksualnih delikata na štetu djece, koji se vode pri Ministarstvu pravosuđa i uprave, proizlazi da pandemija nije značajno utjecala na odnose unutar obitelji ili da barem nije pridonijela povećanju zanemarivanja djece, niti je pogodovala povećanju seksualnog nasilja nad djecom.

Podaci i kretanja koji se bilježe u ovim registrima u posljednje tri godine, ako bi se uzeli sami za sebe, pokazali bi kako sva svjetska istraživanja koja pokazuju da je u pandemiji bitno poraslo obiteljsko nasilje, te svi oblici nasilja prema djeci, u slučaju Hrvatske ne vrijede.

U Očevidnik osoba lišenih prava na roditeljsku skrb tijekom 2019. godine bilo je upisano 260 pravomoćnih odluka kojima je 150 majki i 191 otac lišeno prava na roditeljsku skrb. Tim je odlukama bilo obuhvaćeno 416 djece koja su nakon toga dobila šansu za posvojenje (osim ako su godinama prije toga bili u domovima i postali "prestari" za posvojenje). Tijekom 2020. godine, koja je postala pandemijska, kretanja se nisu promijenila. Zabilježene su 263 pravomoćne odluke kojima je 182 majki i 212 očeva lišeno prava na roditeljsku skrb. Tim je odlukama bilo obuhvaćeno 428 djece.

Problematični roditelji

Tijekom 2021. evidentirano je bitno manje, tek 205 pravomoćnih odluka, kojima je 161 majka i 185 očeva lišeni prava roditeljske skrbi. Tim je odlukama bilo obuhvaćeno 403 djece.

Smanjenje broja odluka za njih čak 60 u odnosu na prethodne dvije godine govori kako se u vrijeme pandemije i zatvaranja problematični roditelji nisu popravili, nego su sudovi rješavali manje predmeta. Broj odluka iz 2020. godine, koji je bio na razini pretpandemijske 2019., zasigurno je posljedica rješavanja predmeta koji su već prije počeli, dok je pad slučajeva oduzimanja roditeljske skrbi prošle godine očigledno rezultat smanjene aktivnosti sudova.

U registru počinitelja seksualnih delikata na štetu djece trenutačno je, kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, evidentirano 1620 pravomoćno osuđenih osoba. Budući da je u registru otprilike 1,5 posto žena, proizlazi da su pedofili u 98,5 posto slučajeva muškarci.

Muškarci od 42 godine

U razdoblju od 2019. do 2021. godine izrečeno je ukupno 428 presuda za kaznena djela počinjena na štetu djece. Tijekom 2019. izrečeno je 155 pravomoćnih presuda (153 presude izrečene muškarcima i dvije ženama). U idućoj, 2020. godini izrečeno je 135 pravomoćnih presuda (osuđene su četiri žene i 131 muškarac), a tijekom 2021. izrečeno je 138 presuda (pet osuđenih žena i 133 osuđena muškarca).

Statistika pokazuje kako među seksualnim deliktima nad djecom prednjače djela spolne zloupotrebe djeteta mlađeg od 15 godina. U 59 slučajeva s djetetom je izvršen spolni odnos. U čak 36 slučajeva radilo se o teškim djelima spolne zloupotrebe djeteta, a tu je riječ o dodatnim posljedicama u vidu teških tjelesnih ozljeda, narušenog tjelesnog ili emocionalnog razvoja, ako je dijete ostalo trudno, ako je bilo više počinitelja, ako je počinitelj bliska osoba iz zajedničkog kućanstva i još neke okolnosti.

U 14 slučajeva ta su djela počinjena u još dodatno težem obliku, primjenom sile ili prijetnje. Bludne radnje počinjene su nad djecom u 33 slučaja, u 24 slučaja su djeca iskorištena za pornografiju, u 23 se radilo o zadovoljenju pohote. Registar otkriva da su pedofili u prosjeku muškarci stari 42 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:26