NEOBIČAN PRIZOR

SPOMENIK BANU JELAČIĆU NA SREDIŠNJEM ZAGREBAČKOM TRGU ZATRPALI SMEĆEM Građani u nevjerici gledali prizor u centru grada...

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Građani su u nevjerici gledali gomilu smeća koja je skupljena oko kipa bana Jelačića na glavnom zagrebačkom trgu. Neobičan prizor u subotu oko 21 sat snimio je čitatelj za HRT, a on je samo jedan u nizu koji je ostao jako iznenađen prizorom.

Smeće se skupilo po zatvaranju ZeGeVeGe festivala, a iz zagrebačke Čistoće rekli su da je organizator manifestacije obvezan održavati čistoću na površini koju koristi. Propisi su takvi da se u roku dva sata nakon isteka odobrenog vremena uklone naprave, a korištene površine vrate se u prvobitno stanje.

Grad Zagreb kaže da je otpad odvezen u kasnim noćim satima i zbrinut na pravilan način. Zašto se ipak skupilo toliko smeća, HRT je pitao Katju Matovinu, koordinatoricu festivala.

Matovina kaže da smeće nije bilo u doticaju s kipom ni njegovim podnožjem, no za vrijeme trajanja festivala ondje su bili postavljeni kontejneri za staklo, plastiku, za miješani otpad i dva kontejnera za papir, a posebno još i kante s mogućnošću razvrstavanja pred restoranima. Očito ih za samo zatvaranje festivala nije bilo dovoljno.

- Za vrijeme festivala je sve funkcioniralo dosta dobro i bilo je dovoljno kontejnera i kanti. Na kraju festivala kada su izlagači otišli i kada je cijeli Trg očišćen, sav dodatni otpad je odjednom pristigao pred kontejnere u kojima više nije bilo mjesta. Djelatnici Čistoće došli su brzo i u roku te krenuli u raščišćavanje. Vjerujemo da su svi svjesni da se na kraju bilo kojeg događanja stvori otpad veći nego za vrijeme trajanja događanja - rekla je za HRT i dodala:

- Naime, kako nam je cilj da se što više otpada razvrstava, nastojali smo da kontejneri i kante budu što dostupniji, a opet da ih ne bude previše kako ne bi narušavali izgled festivala i smetali građanima. Koristimo i ovu priliku da naglasimo važnost odvajanja otpada. Unatoč stalnom apeliranju i svom našem trudu dosta otpada je završilo nerazvrstano, a bilo je i slučajeva bacanja običnog otpada u kante za staklo, plastiku i papir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:44