VERBALNI DELIKT

SPORNI ISTUP NA FACEBOOKU Nastavnica iz splitske Ekonomske škole prijavljena zbog poruke koju je poslala vukovarskoj djeci

Ranko Šuvar / CROPIX

Suzana Kačić Bartulović

 

Nastavnica Ekonomske-birotehničke škole u Splitu, Suzana Kačić Bartulović, prijavljena je školskom etičkom povjerenstvu zato što je kratkom rečenicom: “Split vas čeka” pozitivno reagirala na inicijativu za pomoć vukovarskim učenicima, a koju je pokrenula nastavnica iz Vukovara.

Naime, vukovarska nastavnica Tehničke škole “Nikola Tesla”, Lilijana Radobuljac, nedavno je pismom upozorila na nepravdu prema vukovarskim učenicima, s obzirom na to da država snosi troškove putovanja učenicima svih osnovnih škola u Vukovar, a školarci iz Vukovara nikamo ne putuju.

Izjava Slobodnoj

Kolegica iz splitske škole na to je pismo reagirala porukom na Facebooku: “Split vas čeka” te dodatnim obrazloženjem Slobodnoj Dalmaciji, nakon čega je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban odlučio da će njihova županija snositi troškove dolaska vukovarskih đaka u Split. Tjedan dana poslije, posvjedočila je jučer Suzana Kačić Bartulović, ravnateljica škole prijavila ju je povjerenstvu, smatrajući da je istupila u javnost bez njezine suglasnosti.

“Moj slučaj ogledni je primjer zloupotrebe etičkoga kodeksa od strane ravnatelja koji ne razumiju da su oni prvi među jednakima i kao takvi najodgovorniji za radno i optimistično ozračje u školama. Po meni, prioritet obrazovanja jest stvaranje kritičkog mišljenja i obrana osobnog stava, a to ne bi trebalo biti nešto što je kažnjivo ni po kojem kriteriju. Pogotovo ne po etičkom kodeksu, koji je zloupotrijebljen u slučaju inicijative koju sam izrekla kao potporu kolegici iz Vukovara”, tvrdi Kačić Bartulović. Ne može se, dodaje, pomiriti s činjenicom da su vukovarska djeca diskriminirana, odnosno da ne mogu dobiti ni autobus kad nekamo trebaju otići.

Izmjena kodeksa

“Sve što sam napisala jest: ‘Split vas čeka’, i to na Facebook stranici kolegice. Ne vidim tu ništa sporno”, govori nastavnica. U međuvremenu se etičko povjerenstvo škole očitovalo o njezinu slučaju, ali nastavnica o tome nema potrebu govoriti. Rekla je samo da je zatražila dodatno očitovanje.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić pozvao je ministricu obrazovanja Blaženku Divjak da potakne povlačenje prijave, te se iz etičkih kodeksa škola izbaci odredba o javnom istupanju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo