EMANUELA BETLEHEM LONČARIĆ

SPORNI UŽITAK IZ SEX SHOPA 'Neću prestati prodavati ove paketiće jer bi to značilo da sam priznala svoju krivicu!'

Emanuela Betlehem Lončarić
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Emanuela Betlehem Lončarić vlasnica je Sexy shopa u Koprivnici i u ponudi svoje trgovine, osim raznih seksualnih pomagala, ima i osvježivače prostora. Zbog prodaje tih osvježivača u posljednje tri godine koprivnički su tužitelji protiv nje podignuli četiri optužnice zbog nezakonite prodaje proizvoda pod čijim se imenom kriju sintetski kanabinoidi, tzv. umjetna marihuana.

Prošli tjedan policija je protiv Betlehem Lončarić podnijela novu kaznenu prijavu, a razlog je ponovno nezakonita prodaja proizvoda sa sintetskim kanabinoidima. Unatoč tome, ona u svojoj trgovini i dalje ima sporne osvježivače zraka. Naručuje ih od veleprodajnika iz Hrvatske, za njih plaća porez državi te uredno izdaje račun prilikom svake prodaje. I nema ih namjeru izbaciti iz ponude.

- Zašto sam ja jedina koju se optužuje i procesuira? Te osvježivače nabavljam od uvoznika iz Hrvatske, dakle radi se o artiklima koji su na zakonit način ušli u zemlju, koji su uredno ocarinjeni i pušteni u slobodni promet. Veleprodajnik Smart Grow iz Šibenika, moj 'diler', nije ni jednom prijavljen, kao ni građani koji od mene kupuju te proizvode, a nisam čula ni da se kazneno gone drugi vlasnici smart shopova u Hrvatskoj koji također prodaju te osvježivače. Samo ja, i uvijek ja - kaže Betlehem Lončarić.

Zbog tih osvježivača vlasnica Sexy shopa postala je persona non grata u Koprivnici. Naime, radi se o onim istim osvježivačima zbog kojih je ove godine u osječkoj bolnici hospitalizirano šestero adolescenata i zbog kojih je 2015. godine u Zagrebu od posljedica pušenja tih osvježivača zraka preminuo 15-godišnji dječak. Tijekom razgovora Betlehem Lončarić pruža nam taj zloglasni osvježivač.

Masna slova

Na maloj crnoj plastičnoj vrećici s prednje strane je zalijepljeno ime “Bling”, a iznad piše: “Not for human consumption”. Na drugoj strani paketića je deklaracija na kojoj je naveden sastav, podaci o distributeru, način upotrebe (“Otvoriti pakiranje i staviti na prozračno mjesto”) te rok trajanja. Na kraju velikim masnim slovima stoji: “Nije za ljudsku upotrebu. Može biti štetan za zdravlje. Držati van dohvata djece.”

- Ako ja kupim deterdžent i popijem ga, treba li onda zatvoriti supermarket u kojemu sam kupila taj deterdžent? Pa na paketićima piše da nisu za ljudsku upotrebu, kao što piše i na deterdžentu. Uostalom, u moju radnju ne mogu ući djeca jer se ipak radi o trgovini koja prodaje proizvode za odrasle. Te osvježivače u pravilu kupuju muškarci između 35 i 55 godina. Neko vrijeme sam ih prestala prodavati, ali su mi onda došli ti redoviti kupci i tražili da ih vratim u prodaju - priča Betlehem Lončarić te dodaje kako proda tek 20-ak paketića tjedno, i to samo vikendom.

Ipak, njezino opravdanje policija ne priznaje. Ona ističe kako joj policajci, unatrag tri godine, dolaze u kontrolu svaka dva mjeseca. Nakon jedne racije Betlehem Lončarić je čak i na dva tjedna završila u istražnom zatvoru, zbog čega je podnijela i ustavnu tužbu, ali je odbijena. U isto vrijeme ni jedan postupak koji se vodi protiv nje još nije ni nepravomoćno okončan.

- Policija dočekuje moje kupce ispred trgovine i uzme im te paketiće. Nekad ih pronalaze po slipovima računa i onda ih posjete doma pa ih ispituju što su kupili. Ne dopuštaju mi da normalno radim - žali se Betlehem Lončarić.

Posljednji takav slučaj bio je prije dva mjeseca. Policija je zaplijenila paketić osvježivača prostora Zombi i poslala ga na analizu u zagrebački centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić. Analiza je pokazala da je aktivni sastojak biljne tvari pronađene u paketiću sintetski kanabinoid zbog čega su podnijeli kaznenu prijavu. Isti je princip bio i za prve četiri optužnice. Ipak, Krunoslav Vuljak, odvjetnik Betlehem Lončarić koji je bio s nama tijekom cijelog razgovora, kaže kako se te tvari ne nalaze na popisu droga.

Popis droga

- Od 2016. godine na snazi je Popis droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga. Taj Popis droga je u pogledu sintetskih kanabinoida tzv. generički popis, odnosno u njemu se ne navode tvari poimence sa svojim punim međunarodno prihvaćenim nazivom i međunarodno prihvaćenim kemijskim sastavom. Umjesto takvog jasnog zakonodavnog rješenja RH je odlučila u Popisu droga navesti tvar “JWH-018 i njegovi strukturni analozi”, dok se ne navode tvari MDMB-CHMICA, AB-CHMINACA, 5F-AKB48 i 5F-PB-22, odnosno tvari za čiju se prodaju tereti moja stranka - objašnjava Vuljak te dodaje kako njegova stranka ne može biti kriva jer zakon nije u dovoljnoj mjeri jasan da bi ga razumio običan građanin.

- Ta odredba nije razumljiva ni pravnim stručnjacima, nego jedino kemičarima i srodnim stručnjacima. Uostalom, Općinska državna odvjetnica javno je iskazala tijekom kaznenog postupka da se ona ne može očitovati o tome gdje se formula i naziv spornih tvari nalaze na Popisu droga jer ona nije vještak da bi to mogla reći, dok se isto očekuje od moje stranke - kaže Vuljak.

Gasi tvrtku

U cijeloj ovoj pravnoj zavrzlami postoji jedno rješenje koje i dalje stoji kao opcija za Betlehem Lončarić, a to je da prestane prodavati sporne osvježivače. Naime, prije nekoliko je godina jedan prodavač u Koprivnici isto tako u ponudi imao te osvježivače, ali ih je povukao nakon prve intervencije policije. Vlasnica Sexy shopa to nije učinila i kaže da nema namjeru to učiniti ni u budućnosti.

- To bi bilo kao da priznajem da sam sve ove godine činila kazneno djelo. Ipak, u budućnosti ću zatvoriti svoju trgovinu. Ne zato što me policija tjera na to, nego zato što mi je dosta ove zemlje i ovog sustava. Ugasit ću tvrtku, uzeti obitelj i otići iz Hrvatske - kaže Betlehem Lončarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:39