TIHA NAJAVA PROMJENE

Sprema li se smjena glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana?

Dinko Cvitan
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Sprema li se smjena glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana? Pitanje se intenziviralo nakon što je Odbor za pravosuđe u utorak skinuo s dnevnog reda godišnje izvješće Državnog odvjetništva, i to zato što Vlada nije dostavila svoje mišljenje.

- Nemam nikakvih naznaka kakvo će mišljenje Vlada dati na naše izvješće. Moja je dužnost doći u Sabor i braniti izvješća o radu državnih odvjetništava, svih u RH - rekao je Cvitan nakon što je sjednica odgođena.

Odgođena rasprava

Glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak kaže da se u Vladi još prikupljaju mišljenja o Cvitanovu godišnjem izvješću, da ta tema mora proći koordinacije pa uži kabinet, a potom će se na sjednici zauzeti stav. Kada će to biti, Glavak nije znala reći.

Nakon što je na Odboru za pravosuđe odgođena rasprava o Cvitanovu izvješću reagirao je Josip Salapić iz HDSSB-a, rekavši kako to sigurno ima neku pozadinu. - Neuobičajeno je da se na ovakav način ruši tema na dnevnom redu Odbora za pravosuđe. HDZ je prije bio za izvješće, ali sad su novi izbori, nove okolnosti, sigurno se nešto iza ovoga krije, nije iz čista mira došlo do skidanja - dodao je Salapić.

Premda nije dao izravan stav o radu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko dao je naslutiti da bi moglo doći i do smjene na čelu DORH-a. Na novinarsko pitanje želi li Vlada i vladajuća stranka smijeniti Cvitana, rekao je da su dobili izvješće i da to ovisi o njegovoj analizi. - Dobili smo izvješće. Ono je u meritornim ministarstvima. Dobit ćemo to na koordinaciju, dobit ćemo to u Vladu te ovisi o analizi i našem razgovoru kako ćemo glasovati - odgovorio je Karamarko.

Ne zna se stav Mosta

Svoj stav o Cvitanu predsjednik HDZ-a iznio je prošle godine u rujnu kada je protiv Josipe Rimac, direktorice HDZ-ove kampanje, vođena istraga i skinut joj saborski imunitet. USKOK protiv nje nije pokrenuo kazneni postupak, ali činjenicu da se preispitivala njezina eventualna kaznena odgovornost Karamarko nije dobro primio. - Državni odvjetnik, da je mudar, to mogu javno reći, ostavio bi to za dan poslije izbora - rekao je lani Karamarko.

Kako će se prema Cvitanu postaviti Most, nismo doznali. No, valja napomenuti da po Zakonu o Državnom odvjetništvu neprihvaćanje godišnjeg izvještaja nije razlog za smjenu glavnog državnog odvjetnika. No, unatoč tome većina ga, ako to želi, može smijeniti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:22