TORTURA NA GRANICI

Spremaju se promjene u policiji: Evo kome sve prijeti smjena zbog premlaćivanja migranata

Božinović i dalje uživa premijerovo povjerenje, no budući da Plenković nije sretan zbog toga što se događa u njegovu resoru, netko će morati odgovarati
Premlaćivanje migranata, Davor Božinović
 Lighthouse Reports, Cropix

Trojica od četvorice policajaca su suspendirana, a riječ je o pripadnicima interventne policije PU Istarske na ispomoći PU Karlovačkoj u nadzoru granice. Izvijestio je to jučer popodne Nikola Milina, glavni ravnatelj policije o onome što je dosad ustanovio posebno oformljeni tim koji mora istražiti sve okolnosti snimke na kojoj se vide osobe u odorama kako tuku migrante.

Policija nastavlja i kriminalističko istraživanje u suradnji s tužiteljstvom, a Milina je još dodao da ti policajci dosad nisu bili evidentirani zbog disciplinskih prekršaja, te da su to radili na svoju ruku u redovnom radnom vremenu. Nanijeli su štetu ugledu policije, te postupali suprotno svim uputama o postupanju s migrantima, o čemu je rekao Milina postoje jasne upute koje isključuju bilo kakvo nasilje.

Da stvar bude gora sve se događalo u minski sumnjivom području na granici s BiH.

Premijerov nalog

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer poslijepodne je potvrdio kako je istragom utvrđeno da su batinaši snimljeni kako tuku migrante ipak policijski službenici. Da će ovoga puta istraga o premlaćivanju migranata na granici između RH i BiH biti brza moglo se zaključiti i iz prethodnih izjava premijera Andreja Plenkovića.

- Božinović ima zadaću riješiti ovo pitanje i podnijeti mi izvješće što prije - poručio je jučer premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanje o mogućoj odgovornosti potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića za šokantnu videosnimku s hrvatske granice koja prikazuje nasilje prema migrantima. Milina je rekao da će poučeni ovim primjerom pojačati nadzorne mehanizme, te podsjetio da je i prije bilo procesuiranja policajaca zbog nasilja prema migrantima, ali i da je policija u graničnom području spasila više stotina migranata.

Na pitanje uživa li Božinović i dalje njegovo povjerenje, Plenković je odgovorio da je on član Vlade te da, naravno, ima njegovo povjerenje, ali je isto tako naglasio da će za ovaj događaj, koji se pretvorio u međunarodni skandal jer o njemu pišu svjetski mediji, a Europska komisija je na nogama, snositi posljedice netko iz državne uprave, ako se ustanovi odgovornost.

- Nisam još dobio izvješće. Čim je objavljena priča, u četvrtak navečer sam naredio ministru da se provede sveobuhvatna istraga i da se sve ustanovi. On je dao izjavu o tome, ja sam o tome govorio na sjednici Vlade. Osuđujemo nasilje prema migrantima, posebno jer prema snimci nisu pokazivali nikakve signale kontranapada, nisam primijetio da su fizički prijetili. Ne znamo još tko su počinitelji, ali to će se vrlo brzo ustanoviti. To je sramotno i izrazito loše, a kad se provede istraga i kad dobijemo rezultat, ako je odgovoran netko u sustavu države, taj će za to i odgovarati - poručio je Plenković.

Odgovornost šefova

Božinović, kao jedan od najbližih premijerovih suradnika, i dalje uživa njegovo povjerenje, no budući da Plenković nije sretan zbog toga što se događa u njegovu resoru, netko će morati odgovarati, a u tom slučaju prvi na meti vjerojatno će biti pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno. Odgovornost bi mogla biti i na zamjeniku glavnog ravnatelja policije Jozi Šukeru, a sasvim je sigurno da bi u tom slučaju posljedice mogao snositi i Josip Gago, načelnik postaje granične policije Cetingrad gdje se incident navodno dogodio.

- Ne znam što će pokazati istraga, ali znam da se stalno šalju upute o ponašanju - odgovorio nam je visoki izvor iz MUP-a na pitanje hoće li, ako se ustanovi odgovornost, sankcije snositi ovi ljudi.

- Naravno da nitko nije zadovoljan time, ni mi kao Vlada, ni Komisija. Stvar je vrlo jasna. Moramo ustanoviti što se dogodilo i to se ne smije ponavljati. Jedno je cijeniti rad policije koja godinama čuva zelenu granicu, ali sila se ne može koristiti kao u ovoj situaciji jer uopće nije potrebna - rekao je premijer.

Povjerenica Johansson izrazila je jučer zadovoljstvo sastankom s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova i najavljenom istragom o izvješćima o nezakonitom protjerivanju migranata za koju će se koristiti neovisni mehanizam nadzora koji je Komisija uspostavila zajedno s Hrvatskom.

- Moram reći da je hrvatska Vlada to uzela ozbiljno. Oni će odmah pokrenuti istragu. Ministar je šokiran. Mislim da rade stvari onako kako treba s jasnim stajalištem da zaštita granica uvijek treba biti u skladu s vladavinom prava i temeljnim pravima - rekla je povjerenica za unutarnje poslove.

- Moj je razgovor s grčkim ministrom bio drukčiji. Jasno sam dala do znanja da nećemo prihvatiti to da grčka vlada ne poduzima istrage o ovim optužbama - poručila je Johansson.

Vlada i Sabor su usvojili strategiju s OA Koridor i Istok

Iako ministar Davor Božinović nije potvrdio, ali niti zanijekao postojanje operativne akcije Koridor, ona se prvi put spominje u dokumentu XII. izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2017. godinu, koji je MUP dostavio Vladi 17. rujna 2018., a Vlada i Sabor su ga usvojili. Na osmoj stranici navodi se da je osnovan stožer OA Koridor, koji je kao i OA Istok u rujnu 2016. ustrojilo Ravnateljstvo policije.

Stožeri akcija Istok i Koridor svakodnevno prate kretanje migranata i analiziraju rizike, raspoređuju policajce matičnih policijskih postaja, angažiraju ispomoć iz drugih uprava te planiraju i traže pomoć Zapovjedništva interventne i specijalne policije. Nadzire se granični pojas, uključujući nadzor helikopterima i bespilotnim letjelicama, termovizijama i ophodnjama.

Mehanizam nadzora: Od lipnja provodimo najavljena i nenajavljena promatranja

Nezavisni mehanizam nadzora nad radom policijskih službenika u području nezakonitih migracija i međunarodne zaštite izvijestio je u petak da su od lipnja, od kad provode nadzor nad postupanjem MUP-a, obavili nekoliko najavljenih i nenajavljenih promatranja na državnoj granici.

Nezavisni mehanizam čine neovisne organizacije - Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Akademija pravnih znanosti Hrvatske, Centar za kulturu dijaloga i Hrvatski Crveni križ, a u povodu priloga emitiranog na RTL u emisiji 'Potraga' te brojnih domaćih i inozemnih medijskih izvještaja o nasilnim incidentima na štetu iregularnih migranata na državnoj granici Hrvatske, izvijestio je da je od lipnja u tijeku provođenje nadzora nad postupanjem MUP-a.

"U tijeku je i žurna provedba nenajavljenog promatranja vezano uz incidente dokumentirane u navedenom prilogu, a u odnosu na koje smo postupili odmah po saznanju uključujući i terenski obilazak državne granice, što je sasvim sigurno pridonijelo i ažurnom izvještavanju javnosti od strane nadležnih državnih tijela koja su potvrdila da se na snimci radi o policijskim službenicima", navode u priopćenju.

Nezavisni mehanizam nadzora izrazio je i žaljenje što emitirana snimka nije već i znatno prije objavljena i dostavljena mjerodavnim državnim tijelima, prvenstveno Državnom odvjetništvu RH jer bi to, kako navode, svakako pridonijelo daleko ranijem rasvjetljavanju samog događaja te prikupljanju dokaza, zaštiti migranata i pokretanju odgovarajućih postupaka protiv odgovornih kao i sprječavanju mogućih usporedivih incidenata na koje se upozorava u prilogu.

Iz Nezavisnog mehanizma nadzora najavili su da će u svom 1. polugodišnjem izvješću, koje će biti dovršeno u studenom, prezentirati svoj dosadašnji rad i nalaze provedenih najavljenih i nenajavljenih promatranja.

Nakon što je prije dva dana RTL objavio snimku iz lipnja, na kojoj maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante, glavni ravnatelj policije Nikola Milina danas je izvijestio da im je u interesu do kraja rasvijetliti slučaj nasilja nad migrantima na granici s BiH zbog čega su u petak trojica interventnih policajaca udaljena s dužnosti te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

Dodao je da "u odnosu na to postupanje" koriste i mehanizam nezavisnog nadzora koji je uspostavljen jedino u Hrvatskoj i financiran od strane Europske komisije.

Neovisni nadzor postupanja policije na granicama prema migrantima i azilantima će, prema prijedlogu europskog Pakta o migracijama i azilu, morati uvesti sve države. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:40