PASTIRSKA POSLANICA

Srakić: Jasenovac je manipuliran i politiziran

 Vlado Kos/CROPIX

ĐAKOVO – Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki mons. dr. Marin Srakić tvrdi kako se ne prepoznaje u nagradi koju mu je nedavno dodijelio Hrvatski helsinški odbor a posebice u obrazloženju koje u njoj stoji.

- Mi smo u Jasenovac išli na hodočašće, to je dakle čisto vjernički čin. Neki su taj čin prepoznali kao jedan oblik dijaloga među religijama, ideologijama, narodima... Prije mene u Jasenovac je išao mjesni biskup Škvorčević čiji je čin odlaska bio, iz meni nepoznatih razloga, zanemaren, medijski nije bio obilježen – kaže nadbiskup Srakić napominjući da je Jasenovac je kroz proteklo vrijeme manipuliran i politiziran posebno u svrhu napada na Crkvu.

Nadbiskup napominje kako se Jasenovac koristio za optužbe Crkve da nije reagirala, da je šutjela o onome što se ondje događalo pa čak i da su neki iz crkve bili tamo.

- To naravno nije točno. Nadbiskup zagrebački Stepinac je jasno tadašnjim vlastodršcima rekao da je Jasenovac ljaga i najveća sramota cijelog hrvatskog naroda. Manipuliralo se sa brojkama i govorima tako da tada nismo išli na obilježavanje dana Jasenovca, odnosno prodora logoraša jer je i to bilo s puno politike. Za posjetu Jasenovcu stoga smo iskoristili vjernički trenutak – poručio je Srakić.

Na konstataciju da proslava Božića gubi svoju stvarnu vrijednost pred materijalnim predsjednik HBK se prisjetio vremena kada su Hrvati zavidili zapadu zbog blještavila Božića, no da je kao takav brzo došao k nama i donio ono materijalno što nije dobro.

- Božić međutim ima daleko dublju poruku i sadržaj od onog materijalnog, Crkva neprestano govori da nije dobro da nam se dogodi ono što se dogodilo na zapadu. Pjevaju se božićne pjesme, koncerti, podjele se darovi i sve to do Badnjaka, a kada dođe Božić više ne znamo što bi slavili. Božić je prazan a to nam se ne smije dogoditi – smatra Srakić.

On tvrdi kako se sve više gubi veza iseljenih Hrvata s Domovinom koji su se nekada redovito vraćali svome domu dok današnje generacije Domovinu svojih roditelja doživljavaju samo kroz folklor.

Na upit da prokomentira najavu premijerke Jadranke Kosor da će slijedeća godina biti izuzetno teška, nadbiskup je samo kratko prokomentirao da to sluša već 10 godina.

- Teško je naći ključ ekonomskoga napretka, a Crkva će sudjelovati koliko je god u mogućnosti. Divim se Njemcima poslije rata kada im je država bila potpuno uništena. Tada se nije razlikovao sveučilišni profesor od običnog čovjeka, svi su izašli na ulice i radili na stvaranju uvjeta za život. Tu su pokazali svoju solidarnost što bi i mi trebali učiniti. Kod nas se previše sve promatra kroz stranačku politiku, poslije jednostranačkog sustava koji smo imali što je vrlo pogrešno – smatra Srakić.

Dotaknuo se i predsjedničih izbora napominjući kako su mnogi biskupsku poruku povodom predsjedničkih izbora ocijenili idealističkom.

- Mi smo krenuli od Ustava držeći da predsjednik RH mora svoju osobu prilagoditi Ustavu – kazao je.

Posjet ljubljanskog nadbiskupa Hrvatskoj ne smatra pak pomirujućim jer se hrvatski i slovenski biskupi nikada nisu niti svađali već su samo iznosili svoja stajališta. Pastirsku božićnu poruku, koju je u ponedjeljak objavio u Nadbiskupskom domu u Đakovu, nadbiskup Srakić posvetio je svećenicima u našim zajednicama.

- Potičući plodnost krsnog svećeništva svih vjernika, pozvan je sa svima dijeliti radosti i nade, živjeti iskreno svoju pastirsku ljubav i, učvršćivan na zajedništvu s biskupom, promicati jedinstvo Kristove crkve. To ispunjava radošću život svakog svećenika, potiče ga na pravi duh poniznosti te upućuje da uvijek ostane blizak vjerničkome narodu – poručio je nadbiskup i metropolit đakovački i osječki te predsjednik HBK mons. Dr. Marin Srakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:10