OSIJEK

'SRAMOTA, DA TI SRCE PUKNE' Očajni roditelji pisali gradu, predsjednici i Vladi, njihovu kćer u invalidskim kolicima građevinski radnici nose do škole

 
Radovi oko zgrade Isusovačke privatne gimnazije u Osijeku
 Fotografije roditelja

Srednjoškolki Isusovačke klasične gimnazije, inače osobi u invalidskim kolicima, malo će značiti svečano otvorenje Trga Vatroslava Lisinskog u Osijeku najavljeno za 4. listopada. Do tada, a što podrazumijeva i potpuni završetak radova, ona bez pomoći radnika koji ondje obavljaju građevinske radove ne može ući u školu, piše Glas Slavonije.

Potvrdili su to i njezini roditelji koji su, u svrhu zaštite identiteta svoje maloljetne kćeri, ali i same prirode bolesti, željeli ostati anonimni, no upozorili su na katastrofalan propust. Kažu da od početka školske godine nemaju načina da invalidskim kolicima doguraju kćer do škole. Naglasili su i da putevi za vožnju automobilom i za kretanje invalidskim kolicima trebaju biti primjereni i za vrijeme kiša. Upravo kod prve kiše nastao je problem.

- Grad je rekao kako će se osigurati pristup osobnim vozilom koje prevozi invalidnu osobu, ali i da će s izvođačem radova na Trgu dogovoriti neometan pristup, odnosno parkiranje uz školu za ulaz, odnosno izlaz, i to od 7.30 do 8 te od 14 do 14.30 sati. Međutim, stanje se nakon kiše nije promijenilo nabolje, štoviše, pristupni zemljani put nužan je za osobna vozila, a pješačke površine nisu primjerene za invalidska kolica - poručuje ogorčeni otac, naglašavajući da je njihova kći tek uz pomoć radnika na gradilištu, njih čak tri, uspjela ući u školu. Oni su je, kaže, prenosili u kolicima kako bi mogla ući, a prema sadašnjem stanju, dodaje, površine su neprimjerene i za osobe koje mogu hodati.

Činjenica da ne može ući u školu na način koji je reguliran zakonskim propisima ne samo Republike Hrvatske nego i Europske unije kćerku našeg sugovornika navela je da upita svoje roditelje ono što su najmanje očekivali. Naime, pitala je je li teret društvu koje joj ne može omogućiti primjeren pristup do zgrade gdje pohađa srednjoškolsko obrazovanje.

- Naša se kći unatoč svojim fizičkim ograničenjima ravnopravno natječe u školskim natjecanjima, a također sudjeluje i na državnom natjecanju. Ondje predstavlja svoj grad, ali i Osječko-baranjsku županiju. I stoga želim da mi netko pojasni što da joj odgovorim kad kaže da bolje da se nije rodila, jer nikome ne bi bila na teret. Pa to je da ti srce pukne - poručuju majka i otac ove srednjoškolke, koja samo želi ući u školu poput svojih vršnjaka. No čini se da je to u društvu puno, pa su, unatoč odgovoru Grada koji je tek nakratko zadovoljio nju i njezine roditelje, problemi ponovo isplivali na površinu. I to doslovno, jer je nakon kiše koja je neprestano padala u ponedjeljak pristup školi ponovo bio onemogućen za ovu, u razredu omiljenu učenicu.

Inače, zanimljivo je da se za ovu problematiku znalo već na samom početku izvođenja radova, odnosno prije godinu dana. Tada su, kažu roditelji, dobili obećanja da će do početka nove školske godine radovi na prilazu školi biti završeni. Međutim, rokovi su probijeni i u cijelu priču oko rješavanja problema pristupa školi uključili su se i tamošnji djelatnici koji, dakako, također nisu zadovoljni stanjem. Naši sugovornici stoga su se obratili ne samo Gradu nego i mjerodavnim osobama u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, pravobranitelju osoba s invaliditetom, ali i samom Uredu predsjednice. Unatoč tome što uvažavaju potrebe i probleme na tamošnjem gradilištu, smatraju da u opisanom slučaju osobe trebaju biti na prvome mjestu.

- Trgovi trebaju služiti ljudima, a ne obrnuto. Na to se trebalo misliti na vrijeme, a ne sad kad je upitno može li naša kći uopće doći na nastavu. Za sada ide zahvaljujući radnicima na gradilištu, što je sramotno - ocjenjuje roditelj.

Grad: Pristup moguć za dva tjedna, molimo roditelje za još malo strpljenja

U odgovoru koji je redakcija Glasa Slavonije dobila iz Grada i koji potpisuje Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije, između ostaloga stoji:

- Sukladno trenutnoj dinamici radova pristup bi trebao biti moguć za dva tjedna - navodi Mlinarević i moli roditelje za još malo strpljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:47