TVRTKA U STEČAJU

'Sramota, dno dna, prijete mi ovrhom zbog 80 kn za topli obrok! A oni njemu, koji je preminuo, duguju tri plaće, božićnicu, uskrsnicu, otpremninu...'

Arhivska fotografija
 Goran Sebelic / CROPIX

Posrnuli Uljanik otišao je u stečaj, a radnici su prije nekoliko tjedana potpisivali zahtjev stečajnom upravitelju za isplatu zaostalih plaća. Stečajna rasprava očekuje se u rujnu, a u međuvremenu su ovih dana radnicima stigle obavijesti o dugovima za topli obrok.

Naime, tvrtka Uljanik Standard je na adrese 800-tinjak radnika pod prijetnjom ovrhe poslala obavijesti o dugovanju, no na obavijestima nigdje ne piše na što se dugovanje odnosi,. Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da su iznosi duga nekim radnicima u tisućama kuna.

Jedna od tih obavijesti stigla je i na adresu Livija Šćulca, radnika Uljanika koji je otišao u mirovinu sredinom prosinca 2018. godine, a u veljači ove godine preminuo od teške bolesti. Njegova supruga Blanka je ogorčena. Iako je dug njezina pokojnog supruga 'samo' 80 kuna, ne skriva razočaranje i ljutnju zbog postupka tvrtke Uljanik Standard.

"Ogorčena sam, ljudi to nisu zaslužili. Sramota je da država donosi zakone koji štite firme, a tko će štititi malog čovjeka?", pita se Šćulac. Doznaju, iako na obavijesti o dugu nije navedeno, radi se o dugu za topli obrok.

"Ako pogledate dopis piše samo iznos duga, ne i zašto duguje. Saznala sam od drugih za što je ispostavljen račun. Sramota da se ne štiti radnika u ovoj državi. Inače je Uljanik svojim radnicima osiguravao tople obroke koje bi kasnije naplatio obustavom na plaći", kazala je za Dnevnik.hr Blanka Šćulac.

"U prvom momentu bila sam toliko ljuta da sam željela napisati e-mail Uljanik Standardu u ime svojeg supruga: 'Ja, Livio Šćulac, ne bježim od svojih dugovanja, i platit ću vam sve u potpunosti čim vi meni isplatite plaće koje mi dugujete. Ako imate kakvih pitanja i ako mi želite ovršiti račun, moja adresa je Monte Giro, grob 158", poručila je Šćulac.

Navodi i da je dug njezina supruga za topli obrok 80 kuna, no da Uljanik njemu duguje tri plaće, božićnicu, uskrsnicu i otpremninu u iznosu od tri plaće što je, tvrdi, nešto malo manje od 60.000 kuna bruto. "A oni meni prijete ovrhom zbog 80 kuna", govori u nevjerici.

"Moj suprug Livio je preminuo 14. veljače ove godine u 64. godini života. Radio je u Uljaniku 44 godine. Ovo je nisko, dno dna. 80 kuna za 44 godine rada", kazala je Šćulac.

Njezin suprug, Livio Šćulac prebolio je karcinom jetre prije devet godina, a bolest mu se, tvrdi njegova supruga, vratila uslijed stresa zbog neisplate plaća i borbe da podmiri sva dugovanja koja su čekala. Bio je šef trasera, a potom je radio na kontroli poslova na brodu. "Kad je ponovno obolio, nitko iz firme nije pitao za njega. Starija kći je plaćala ocu liječenje, svaki odlazak liječniku je ona financirala, to je sramota", kazala je Šćulac.

Kaže da joj je sve ovo previše bolno. "Kakav to čovjek mora biti koji u obitelji u žalosti šalje obavijest o dugu od 80 kuna i prijetnju ovrhom ako se ne plati u roku od osam dana?", pita se Šćulac.

I dok je dug njezina pokojnog supruga 80 kuna, Dnevnik.hr neslužbeno doznaje da ima Uljanikovaca koji su dobili obavijest o dugovanju više tisuća kuna. Nekima je tako jedini topao obrok koji su pojeli u mjesecima u kojima nisu dobivali plaću - prisjeo. Jedan od radnika požalio se da mu je dugovanje koje mora podmiriti u roku od osam dana tek malo manje od 10.000 kuna.

Direktor tvrtke Uljanik Standard Kazimir Pavletić nije želio razgovarati s novinarima. Na poziv Dnevnik.hr-a rekao je tek 'Hvala!' i prekinuo vezu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:00