GRUBIJAN NA MOTOCIKLU

SRAMOTNO NASILJE U SPLITU Zbog nesporazuma u prometu ganjao vozačicu, na semaforu joj razbio mobitel i slomio vilicu. Evo kako ga je kaznio sud

 
 Ilustracija / HANZA media

Nešto manje od 40 tisuća kuna morat će, ako presuda postane pravomoćna, platiti M. M. iz Splita i to zato jer je vozeći motocikl početkom kolovoza 2016. godine na semaforu kod Poljuda toliko jako ispljuskao vozačicu D. J. da joj je slomio vilicu. Motociklist će morati platiti 22 tisuće kuna neimovinske štete zbog povrede prava osobnosti, dvije tisuće kuna za troškove liječenja te oko 14 tisuća kuna sudskih troškova - sve, naravno, uz kamate od rujna 2016. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Protiv Marijana M. ODO Split podiglo je u prosincu 2016. optužnicu zbog kaznenog djela teške tjelesne ozljede koja je i potvrđena. Terete ga da je 23. kolovoza 2016. godine oko 19 sati kod Poljuda tijekom verbalnog sukoba u prometu, "s ciljem da teško tjelesno ozljedi D. J., kroz prozor njezina automobila, istu otvorenim dlanom udario dva puta u lijevu stranu lica". Od siline udaraca zadobila je frakturu donjeg dijela vilice. U ovom postupku suđenje još nije niti započelo, iako je raspoređeno u rad nadležnom sucu u listopadu 2017. godine.

U netom završenom postupku za naknadu štete oštećena žena ispričala je kako je tog dana bila s kumom M. M. na ručku, a na povratku kući išle su njezinim vozilom kroz Marjanski tunel te je cijelo vrijeme vozila desnom trakom.

- Po izlasku iz tunela, a nakon što sam prošla prvi semafor, došavši do drugog semafora u smjeru Poljudskog stadiona, dala sam žmigavac kako bih se prestrojila u lijevo. Prethodno sam pogledala mrtvi kut, vidjela u daljini motociklista i stala na crveno svjetlo na semaforu. Naglo je do vozila došao vozač motocikla, bio je s lijeve strane i rekao mi: 'Glupačo jedna, kako to voziš', a opsovao mi je i majku tri puta. Prethodno je pokušao udariti nogom u automobil, a nakon svega, odgovorila sam mu: 'Hvala, na isti način' te sam rekla da sam normalno vozila. Kad se na semaforu upalilo zeleno svjetlo, nastavila sam voziti lijevom prometnom trakom.

Došavši do trećeg semafora, zaustavila sam se na crveno svjetlo, a vozač motocikla bio je u desnoj traci. Sišao je s motocikla, došao je s moje lijeve strane i dva puta me otvorenim dlanom udario u lijevu stranu lica - rekla je napadnuta žena dodajući kako joj je iz ruke istrgnuo mobitel i bacio ga na cestu.

Izjavila je i kako ju je pokušao udariti i treći put, ali promašio je i udario rukom u auto. Rekla je kumi da nazove policiju, a u tom trenutku izašla su dva muškarca iz drugih vozila te se on svađao i s njima. Kasnije je saznala da su to bili policajci koji tad nisu bili na dužnosti. Nakon svega promijenio joj se život, imala je puno problema nakon toga, mjesecima nije mogla jesti, imala je operaciju i ugrađeni su joj vijci, a boji se više i sjesti za volan i voziti te je postala depresivna, piše Slobodna Dalmacija.

Motociklist je, pak, u svom iskazu naveo da je prolaskom kroz Marjanski tunel zadržao pravac kretanja, da je s njim na motociklu bila njegova prijateljica. Kad su došli do drugog semafora iza Marjanskog tunela, kretao se u lijevoj prometnoj traci, a ispred njega je na semaforu stajalo jedno zaustavljeno vozilo. S desne strane na semaforu stajalo je nekoliko vozila.

- U jednom trenutku iz kolone je izašlo crno vozilo i prestrojilo se u lijevu traku pa sam morao napraviti manevar kako bih izbjegao nezgodu i prijeći u traku za vozila iz suprotnog smjera. Nekako sam uspio ispraviti motocikl, došao sam do te žene i zamolio je da pazi kako vozi. Ona mi je odgovorila da je na semaforu crveno svjetlo, a ja sam joj rekao da ne govorim o semaforu, već o tome kako sam mogao poginuti.

Rekla mi je nešto u stilu da joj se ne žuri i tad sam se grubo izrazio vezano za njezinu vozačku dozvolu, nakon čega mi je opsovala majku. Na semaforu se upalilo zeleno svjetlo, nastavili smo se kretati te sam došavši na treći semafor stao kako bih skrenuo u desno.

U jednom trenutku ona je počela ničim izazvana psovati mi majku, najmanje 500 puta je opsovala. Sišao sam s motocikla, a ona je mahala mobitelom. Uzeo sam joj ga i razbio. U jednom trenutku sam izgubio kontrolu i udario je u lijevo rame, ne znam koliko puta. Nisam je udario u lice, niti sam to mogao, jer se sve događalo kroz otvoreni prozor automobila. Istu večer završio sam u pritvoru - rekao je M. M. pred sutkinjom Jelenom Lončar izrazivši žaljenje što je postupio na ovakav način te se ispričao ženi koju je divljački izudarao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:21