POZITIVAN POMAK

Srbija u prosincu dobiva status kandidata za EU

 AFP

ZAGREB - Vijest o uhićenju Ratka Mladića naišla je na oduševljenje u Bruxellesu, posebice među onima koji žele da Srbija što prije dobije status kandidata. Zanimljivo je da je predsjednik Srbije Boris Tadić vijest potvrdio u vrijeme kad je u Beograd stizala visoka predstavnica EU Catherine Ashton s ciljem da na Srbiju izvrši pritisak zbog zastoja u dijalogu s Kosovom.

Uhićenje se dogodilo nakon što je u javnost, uključujući i Jutarnji list, procurio nacrt izvještaja glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza koji je bio iznimno kritičan prema Srbiji.

Nakon toga je iz raznih EU izvora Srbiji poslana jasna poruka da se “bez uhićenja Mladića ne mogu ponadati stjecanju statusa kandidata”. I predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso prošli je tjedan u Beogradu poručio da “vrijeme istječe” i da moraju pod hitno učiniti nešto konkretno ako žele dobiti status kandidata.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Genocid u Srebrenici

Mladićevo uhićenje pozdravili su i predsjednik EK Barroso, i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek i mnogi drugi EU dužnosnici. Ono je ocijenjeno kao “dodatni poticaj” nastojanjima Srbije na putu prema EU. Napomenuli su također da je Goran Hadžić još na slobodi te da se mora nastaviti s naporima da se i taj haaški bjegunac, optužen za zločine u Hrvatskoj, što prije uhiti i izruči.

Mladićevo uhićenje Unija vidi kao veliki korak u suočavanju Srbije s prošlošću te kao veliki korak u pomirenju u regiji. Mladić ima posebnu važnost za EU jer je glavni optuženi za najteži zločin u Europi nakon 2. svjetskog rata - za genocid u Srebrenici. I Zapad snosi odgovornost za to što nije učinjeno dovoljno da ga se spriječi.

Zbog toga je prije dvije godine Europski parlament i proglasio 11. srpnja Europskim danom komemoracije za žrtve genocida u Srebrenici.

Diplomati EU procjenjuju da će uhićenje Mladića pridonijeti tome da Srbija ove jeseni dobije pozitivno mišljenje Europske komisije (avis) te preporuku za stjecanje statusa kandidata i otvaranje pristupnih pregovora. Kako je najavljeno da će objava avisa za Srbiju biti 12. listopada, može se očekivati da će, bude li sve išlo prema planu, status kandidata dobiti na summitu u prosincu.

Nećemo čekati Srbiju

Put za davanje statusa kandidata Srbiji sada je potpuno otvoren i realna je opcija zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske i EU, tako da naša zemlja neće morati čekati Srbiju.

Može se zapravo dogoditi da Hrvatska ugovor o pristupanju potpiše tijekom prosinačkog summita EU, kada bi Srbija mogla dobiti status kandidata. U to će vrijeme gotovo sigurno i Crna Gora, koja već ima status kandidata, dobiti datum za otvaranje pregovora. Hrvtatska će pregovore zaključiti početkom srpnja ili krajem lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:59