ZAGREB CENTAR ZNANOSTI

SRBIJA UVODI ZDRAVSTVENI ODGOJ PO UZORU NA HRVATSKU Oduševljeni našim udžbenicima

Ministri znanosti Hrvatske, Srbije, BIH, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije danas su u Zagrebu
Zagreb, 210813.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organiziralo je danas svecano potpisivanje ugovora u okviru natjecaja dodjele bespovratnih sredstava pod nazivom Integracija skupina u nepovoljnom polozaju u redoviti obrazovni sustav.Na fotografiji: Ministar Zeljko Jovanovic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Ministri znanosti Hrvatske, Srbije, BIH, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Albanije danas su u Zagrebu potpisali Strategiju istraživanja i razvoja za inovacije Zapadnog Balkana. Riječ je o svojevrsnom programu reforme znanosti u zemljama Zapadnog Balkana teškom 200 milijuna eura čiji je konačni cilj potaknuti rast gospodarstva te otvoriti nova radna mjesta.

Sjedište implementacije Strategije bit će u Hrvatskoj, dok će tim procesom predsjedavati Srbija.

- Ovo je jedan od najvažnijih dana u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u mome mandatu - rekao je ministar Željko Jovanović. Na konferenciji za novinare govorilo se i o hrvatskim udžbenicima iz povijesti koje je ministar Željko Jovanović poslao srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

- Naš veleposlanik Markotić predao je 17 udženika iz povijesti u Ured predsjednika Republike Srbije, gospodina Nikolića. Vjerujem da će g. Nikolić, kada pročita naše udžbenike, uvidjeti da su oni utemeljeni na istini i činjenicama - istaknuo je Željko Jovanović. Srpski ministar znanosti Tomislav Jovanović potvrdio je kako je od hrvatskog kolege i on dobio paket s udžbenicima.

- Samo djelimično sam uspio pogledati udžbenike iz povijesti. No, ono što je još važnije, dobio sam i tri udžbenika koji predstavljaju pozitivan primjer kako treba surađivati. Riječ je o tri udžbenika iz Zdravstvenog odgoja, a to je upravo ono što nedostaje obrazovanju Republike Srbije. Ta tri udžbenika bit će primjer da se kod nas prije implementira Zdravstveni odgoj, počevši od 1. razreda osnovne do 4. razreda srednje - rekao je Tomislav Jovanović.

- Prema onome što sam vidio u udžbenicima iz povijesti koje mi je poklonio kolega Jovanović, tu nema spornoga. Ubijeđen sam da je predsjednik Nikolić dobio jedne, a ja imam posve druge podatke. Mislim da će on, kad se uvjeri u te podatke, u javnosti iznijeti podatke koji su mjerodavni i relevantni, a sve u cilju nastavka i produbljivanja naše dobre suradnje - naglasio je Tomislav Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:49