GLAVNI TAJNIK HNS-a

SREĆKO FERENČAK SE SVAĐAO S PROSVJETARIMA NA FEJSU MINISTRICE DIVJAK Očitao bukvicu učitelju i izazvao zgražanje: 'Nazadnjaci stalno koče i pametuju!'

Srećko Ferenčak i Blaženka Divjak
 Tomislav Krišto / CROPIX

Na Facebooku nestranačke ministrice obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženke Divjak odvija se rasprava o novostima koje donosi nacrt zakona o školskim udžbenicima.

Iako većina komentara dolazi iz struke, raspravi se nakratko priključio i HNS-ov glavni tajnik Srećko Ferenčak, čiju je poruku struka iz zbornica protumačila koliko uvredljivom po učitelje, toliko i sramotnom za HNS.

Mijenjanje navika

Osim komentara učitelja o tome kako obećani tanji i jeftiniji udžbenici ne znače nipošto da će biti i kvalitetniji te da je riječ o podilaženju javnosti, u raspravu su se javili i oni koji smatraju da papir i olovka u nastavi još uvijek trebaju biti na prvome mjestu, a ne u prahistoriji zbog uvođenja digitalnih materijala u nastavu. Nakon još jednog negativnog komentara na planirane promjene, stranački je tajnik - očito protumačivši da učitelj na kojeg se referirao nije spreman za reformu - očitao bukvicu: “A vi, gospon M., onda i dalje radite na skriptama iz Austro-Ugarske!!! Kako ljudi neće mijenjati navike niti učiti!!! Želimo konačno napraviti reformu obrazovanja, a nazadnjaci stalno koče i pametuju!!!”.

Ispod razine

Iako mu je prozvani učitelj J. M. odgovorio u šaljivom tonu, uslijedilo je zgražanje ostalih učitelja na poruku stranačke osobe struci.

- Srećko, ja radim na toj reformi, ovo vaše dolaženje i vrijeđanje učitelja je ispod svake razine i samo odmažete svemu onome što na reformi radimo - poručio mu je J. S. K. (puno ime na Facebooku), pitajući Ferenčaka: - Tko vas je učio takvoj nakaradnoj logici? Ako kritiziraš, sigurno radiš kao u doba Austro-Ugarske. To je razina komuniciranja?

Rasprava je dovršena porukama učitelja kako HNS-u i reformi ne trebaju nikakvi neprijatelji kad imaju vlastite članove koji ovako pljucaju vrijedne učitelje, a Ferenčakov izlet na Facebook prozvan je žestokom sramotom HNS-a.

Upitan iz kojega je poriva nastupio uvredljivo prema učiteljima, Ferenčak nam je u srijedu kratko odgovorio:

- Ne vrijeđam nikoga. To je metaforički rečeno. Želio sam reći čovjeku da mora učiti, ići naprijed i usvajati nova znanja, a ne se držati austrougarskih skripti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:47