ZAKLADA U RASULU

SREDIŠNJE DRŽAVNO TIJELONE RADI MJESECIMA Četiri milijuna kunaiz proračuna za studentske stipendije stoji na računu jer ih nema tko podijeliti

 Tomislav Krišto/EPH

U trenutku kad međunarodno istraživanje o socioekonomskom stanju studentske populacije u Europi (Eurostudent V) upozorava da Hrvatska mora povećati broj stipendija, studenti su zakinuti za iznose državnih stipendija koje od 2007. dodjeljuje Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu pod motom “Tisuću stipendija za tisuću kuna”.

Natječaj za dodjelu stipendija trebao je biti objavljen prije dva mjeseca, a unatoč tome što je iz državnoga proračuna za Zakladu osiguran iznos od četiri milijuna kuna, natječaja nema. Službene stranice Zaklade nisu u funkciji, na telefone se nitko ne javlja. Nacionalna zaklada koju je osnovao Sabor s ciljem prikupljanja i davanja novca nadarenim studentima i učenicima ima zatvorena vrata službenih prostora u Ilici 25. Pritom više od četiri mjeseca nema ravnatelja. Po Zakonu o Zakladi, ona bi trebala imati dva zaposlenika, ravnatelja i stručnu suradnicu.

Prepolovljen iznos

Posljednji javni natječaj za dodjelu stipendija Zaklada je raspisala u veljači prošle godine, a iz njega je vidljivo da se broj stipendija u odnosu na početak rada Zaklade prepolovio. Dok je prvih godina Zaklada raspolagala s više od deset milijuna kuna, iznos je postupno padao, da bi lani nudila 438 stipendija sa 4,380.000 kuna. Iznos stipendija je sve godine ostao isti, tisuću kuna mjesečno za deset mjeseci akademske godine.

Posljednji događaj kojim se Zaklada pojavila u javnosti bio je u svibnju 2015., kada je u obnovljenom Francuskom paviljonu održana Akademska donatorska večera, s ciljem prikupljanja donacija za buduće stipendiste. Potporu Zakladi svojim dolaskom dala je i pokroviteljica događanja, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Da postoje problemi s funkcioniranjem Zaklade potvrđuju nam u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

- S obzirom na poteškoće u funkcioniranju Nacionalne zaklade, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pripremit će potrebne izmjene dokumenata i provesti natječaj za stipendije ove godine - kratko odgovaraju.

Koji su razlozi teškoća u Ministarstvu službeno ne objašnjavaju, ali negiraju mogućnost gašenja Nacionalne zaklade. Krizna situacija sa Zakladom počela je krajem prošle godine. Vremenski se poklopilo s odlaskom Davora Babića s ravnateljske pozicije, za koju do danas nije raspisan natječaj. Sedmeročlani Upravni odbor Zaklade također ne funkcionira, a jedina dostupna nadležna osoba, predsjednica Upravnog odbora Lidija Gašparović, nema odgovore na sva pitanja.

Izostao natječaj

Javni natječaj za stipendije nije bio raspisan zbog činjenice da se priprema i provođenje poslova oko javnog natječaja odvija u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, a upravo to razdoblje bilo je tehničko razdoblje bivše Vlade, izborne kampanje i izbora te imenovanje nove Vlade, podsjeća Gašparović. Potom je uslijedila primopredaja i drugi prioritetni poslovi, pa i donošenje proračuna. A bez proračuna nema ni stipendija, odnosno javnog natječaja. Kad će biti raspisan, ne može reći dok to pitanje ne razjasni s Ministarstvom.

Riječ je o legitimnom pravu na usklađivanje politike rada Zaklade s aktualnim politikama MZOS-a, obrazlaže, uz dodatak da “ako natječaj bude proveden i stipendije isplaćene prije kraja akademske godine, vjeruje da će studenti i tada korisno upotrijebiti svoje zaslužene stipendije”. Sličan odgovor - potrebno je s Ministarstvom utvrditi jasne kriterije i proceduru za imenovanje - slijedi i za izbor v.d. ravnatelja Zaklade, a potom i javno raspisivanje natječaja za novog ravnatelja. Na pitanje mogućnosti gašenja Zaklade odgovara da se nada da takve namjere nisu u planu.

Zahvalni za svaku kunu

Lidija Gašparović ne može precizno odgovoriti koliko je Zaklada uspjela u proteklim godinama prikupiti donacija i kaže da je zahvalna na svakoj, pa i najmanjoj.

- Nastojali smo Nacionalnu zakladu prezentirati kao instituciju usko vezanu uz akademski milje i gospodarske čimbenike. Zaklada njeguje načelo volonterskoga rada, što znači da su se članovi Upravnog odbora Zaklade odrekli zakonom dopuštene naknade za rad u korist racionalizacije troškova Zaklade - kaže.

Vrlo vjerojatno će doći do izmjena u sastavu Upravnog odbora, za što je također nadležno obrazovno ministarstvo. Razlog zatvorenom sjedištu Zaklade u Ilici 25 Gašparović objašnjava potrebom preseljenja, najvjerojatnije u - zgradu MZOS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:50