NEMA ŠTRAJKA

SRETAN EPILOG NEUGODNE AFERE Tete u vodičkom vrtiću dobit će plaće, gradonačelnica u nevjerici: 'Ogorčena sam i tužna...'

 
 Hanza Media, Ante Talijaš

Naznake su da će u ponedjeljak, 15. listopada, 40-tak zaposlenika vodičkog Dječjeg vrtića Tamaris - 24 odgajateljice i 16 djelatnika u stručnim i tehničkim službama ipak primiti plaće za mjesec rujan. Naime, za ponedjeljak je sazvana sjednica Gradskog vijeća Vodica na kojoj će najvjerojatnije većinom glasova vijećnika vladajuće koalicije (HDZ – HSS) biti usvojeno rješenje o imenovanju Tine Valerije Storić za ravnateljicu ove gradske predškolske ustanove. Tom odlukom 'vodičkog parlamenta' Storić će biti imenovana ravnateljicom na zakoniti način, te će kao jedina ovlaštena osoba za potpisivanje i odobravanje osobnih dohodaka zaposlenicima, potpisati isplatu plaća.

Protekle subote u 'Slobodnoj' smo objavili tekst o vodičkom vrtiću i skandalu koji ga je potresao, a zbog nemogućnosti isplate plaća jer je ostao bez ravnateljice. Naime, Upravni sud u Splitu poništilo je rješenje od 29. kolovoza 2017. kojim je Tinu Valeriju Storić za ravnateljicu vrtića Tamaris imenovala gradanačelnica Vodica dr. Nelka Tomić, a na prijedlog Upravnog vijeća vrtića nakon provedenog natječaja. Sud u Splitu ustvrdio je da prema zakonu, ravnateljicu je moglo imenovati predstavničko tijelo Grada Vodica, kao osnivača vrtića, a to je Gradsko vijeće, a ne gradonačelnica koja obnaša izvršnu vlast. U odluci splitskog Upravnog suda, nadalje, naloženo je Gradskom vijeću Vodica da imenuje ravnateljicu temeljem provedenog natječaja.

Međutim, neizbježno je pitanje u ovom slučaju – kako se moglo dogoditi da Upravno vijeće na čelu s predsjednikom Hrvojem Pericom i relevantne gradske stručne službe prije više od godinu dana predlože i dostave gradonačelnici Nelki Tomić na potpis rješenje o imenovanju Tine Valerije Storić za ravnateljicu vrtića. Svi oni morali su i trebali znati da je takvo imenovanje pod ingerencijom Gradskog vijeća, a na gradonačelnice. Pogotovo, što postoji odluka objavljena u Službenom vjesniku da je prijašnju ravnateljicu vrtića 2013. godine imenovalo Gradsko vijeće Vodica, a ne tadašnja gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev.

- Stručne službe Grada Vodica pripremale su natječaj za izbor ravnateljice Dječjeg vrtića Tamaris,  a i samu zakonsku proceduru imenovanja ravnateljice. Kako su me izvijestili, konzultirali su i nadležno ministarstva,  a meni su servirali informaciju da je imenovanje ravnateljice vrtića u nadležnosti gradonačelnika. Također, izvijestili su me da je i prethodna ravnateljica prije pet godina imenovana od strane moje prethodnice. U ovu priču oko imenovanja ravnateljice, uključio se i predsjednik Gradskog vijeća Vodica gospodin Marin Mikšić, a njemu je također od stručnih gradskih službi serviran odgovor da ravnateljicu vrtića imenuje gradonačelnik. Nisam pravnica, nego liječnica ginekolog. Ničim nisam mogla posumnjati da bi stručne gradske službe sa iskustvom koje imaju, mogle napraviti takvu omašku, odnosno servirati mi netočne informacije. Tužna sam i ogorčena – kazala nam je vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić.

A hoće li  vodička gradonačelnica, zbog neugodne situacije u kojoj se našla 'ni kriva, ni dužna', zatražiti odgovornost osoba iz stručnih gradskih službi i ostalih koji su je 'slagali' o proceduri imenovanja ravnateljice vrtića? O ovome pitanju dr. Nelka Tomić za sada se nije željela izjašnjavati.

Bez prava žalbe na odluku Gradskog vijeća

U već pripremljenom rješenju o imenovanju ravnateljici vrtića, koje će se naći na sjednici Gradskog vijeća Vodica 15. Listopada, stoji kako ovo predstavničko tijelo _Grada Vodica prihvaća prijedlog Upravnog vijeća vrtića Tamaris o imenovanju Tine Valerije Storić za ravnateljicu. Navodi se kako je ona najbolja kandidatkinja, budući da ima najviše dosadašnjeg radnog iskustva na rukovodećim poslovima u dječjem vrtiću i to na poslovima ravnateljice svog privatnog Dječjeg vrtića 'Tina u trajanju od 10 godina i osam mjeseci. Upravo dužina radnog iskustva na rukovodećem mjestu dječjeg vrtića, konstatira se, Tinu Valeriju Storić izdvaja u odnosu na sve ostale kandidate prijavljene na natječaj.

Rješenje Gradskog vijeća o imenovanju Tine Valerije Storić dostavit će se svim kandidatima koji su se prijavili na natječaj – Petri Kranjac, Nataliji Gobin, Zdenki Jerkin i Silvani Birin. Oni ne  mogu podnijeti žalbu na imenovanu ravnateljicu Gradskom vijeću, ali mogu pokrenuti upravni spor na Upravnom sudu.  

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2021 21:11