PLAĆE I MIROVINE

Sretni umirovljenici i tužni radnici

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Plaće i mirovine Hrvata iduće će godine stagnirati, procjenjuju domaći stručnjaci. Naime, primanja veća od 3.000 kuna još će cijele 2010.godine biti opterećena Vladinim kriznim porezom koji je značajno smanjio kućne budžete. Istim zakonom iduće se godine privremeno obustavlja i usklađivanje mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Naime, mirovine su se dva puta godišnje usklađivale s rastom potrošačkih cijena i plaća, međutim iduće godine umirovljenici ostaju bez tog usklađivanja.

- Bio bi uspjeh kada bi se plaće i mirovine u 2010.godini zadržale na sadašnjoj razini. Kada je riječ o proračunu ne bi se smjelo dalje povećavati socijalna prava i broj povlaštenih mirovina - ističe Predrag Bejaković, analitičar Instituta za javne financije.

Jedini “sretnici” su umirovljenici koji će i krajem 2010.godine dobiti povrat duga. Naime, riječ je o umirovljenicima koji su se odlučili za isplatu cijelog iznosa u šest godišnjih rata pa bi iduće godine u prosincu trebali dobiti četvrtu ratu svog duga.

S obzirom na stagnaciju plaća i već sada zategnute odnose Vlade sa sindikatima javnih i državnih službi iduću bi godinu mogao obilježiti i izlazak radnika na ulice. Prosvjedi su se u ovoj godini sveli na nezadovoljne radnike pojedinih tvrtki, kao što su radnici Peveca, kojima su kasnile plaće. Budući da zbog neisplate punih božićnica sindikati javnih i državnih službi u sporu sa Vladom ulaze u 2010.godinu nezadovoljstvo bi moglo buknuti upravo u sektoru koji za sada ima sigurna radna mjesta i plaće. (G.Galović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:32