ODGOĐEN SUSRET

SRPSKI PREDSJEDNIK NAJAVIO POSJET HRVATSKOJ, NAŠ DRŽAVNI VRH ŠUTI Sve je bilo već dogovoreno, a onda je Nikolić poslao Papi pismo o Stepincu...

 Davor Pongračić/EPH

Hrvatski državni vrh odlučio je odgoditi višekratno najavljivan dolazak srpskog predsjednika Tomislava Nikolića u Zagreb gdje se trebao susresti s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Glavni razlog odgode predstavlja nedavni Nikolićev zahtjev papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca, kojega u Srbiji smatraju suodgovornim za zločine nad Srbima u kvislinškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, potvrdili su diplomatski izvori s kojima smo razgovarali ovih dana.

Tomislav Nikolić sastao se prošle jeseni u Vatikanu s papom Franjom, a mjesec dana kasnije je za dnevnik Blic rekao da je jedna od glavnih tema razgovora bio postupak kanonizacije Stepinca nakon što je već “izvršena njegova beatifikacija i s tim u vezi pritisak Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj da se taj postupak okonča čim prije”.

Sporno pismo

“Izložio sam svoje viđenje uloge kardinala Stepinca i katoličkog svećenstva u NDH, i na teret stavio, ako ne izravno sudjelovanje u zločinima, a ono makar šutnju pred onim što se događalo”, ispričao je Nikolić za list Blic i dodao kako je Papi “pobrojao i katoličke svećenike koji su izravno ubijali Srbe, Židove i Rome, a NDH označavali kao državu dvije vjere, rimokatoličke i islamske”.

U državnom vrhu Republike Hrvatske zaključeno je kako je Nikolić ušao u osjetljivo područje vjerske politike, a to nije trebao napraviti. Stepinčeva beatifikacija nije tema za Srbiju već pitanje za Rimokatoličku crkvu, a uz to ima veliko emocionalno značenje za većinu vjernika u Hrvatskoj. Očito je procijenjeno da sada sastanak ne bi imao smisla, premda treba normalizirati odnose između Hrvatske i Srbije, koji su se definitivno pogoršali nakon početka izbjegličke krize kada je Zoran Milanović optužio srpsku vladu da migrante ciljano šalje u Hrvatsku.

To znači kako još neko vrijeme neće doći do hrvatsko-srpskog sastanka na vrhu, iako je jučer u Beogradu objavljeno da će se to dogoditi prilično brzo, ali s Pantovčaka smo dobili odgovor kako ne postoji nikakav dogovor o bilateralnom susretu koji se najavljuje već 12 mjeseci. Nova najava opet je puštena kroz Blic i glasi kako “ekipa predsjednika Srbije Tomislava Nikolića putuje sredinom veljače u Hrvatsku da bi ugovorila posjet Zagrebu. Još se ne zna kada će točno doći do posjeta. Moramo usuglasiti termin s kolegama iz Zagreba”, ispričao je izvor Blica. Kako smo doznali iz naših diplomatskih izvora, u Zagreb ovih dana stiže Ivan Mrkić, bivši srpski šef diplomacije i savjetnik srpskog predsjednika.

- Riječ je o redovitom posjetu, a ne o nekakvom posebnom dogovoru o Nikolićevom posjetu - tvrdi naš izvor.

Osim brojnih neriješenih problema između dvije države, sugerira se da bi Nikolić želio “otvoriti pitanje položaja srpske manjine u Hrvatskoj i rastuće napetosti”.

Samo što na Pantovčaku tvrde da se ne sprema susret Kolinde Grabar-Kitarović i Tomislava Nikolića, a to su za Jutarnji potvrdili glasnogovornik Luka Đurić i Dario Mihelin, predsjedničin savjetnik za vanjsku politiku. No, nitko od suradnika hrvatske predsjednice nije želio govoriti o razlozima odgode.

Prvi pokušaj

Kolinda Grabar-Kitarović i Nikolić susreli su se na sastanku Brdo-Brijuni u Zagrebu, a prije toga su kratko razgovarali i u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a.

Još u rujnu iz beogradskih diplomatskih krugova plasirana je informacija da je u komunikacijama kabineta dvoje predsjednika dogovoreno da prvo Nikolić otputuje u službeni posjet Zagrebu, da bi potom Kolinda Grabar-Kitarović uzvratila posjet Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:15