ŽELE ODBACIVANJE TUŽBI

SSSH se pridružuje bojkotu HRT-a

HRT
 Boris Kovacev / CROPIX

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u ponedjeljak je izvijestio da se priključuje organizacijama civilnog društva u bojkotu Hrvatske radiotelevizije (HRT) i do subotnjeg novinarskog prosvjeda neće davati izjave, gostovati u studiju niti sudjelovati u programu HRT-a.

"Pridružujemo se zahtjevima HND-a za odbacivanjem svih tužbi HRT-a protiv novinara i medija koji su izvještavali o trošenju javnog novca u javnom interesu te podržavamo zahtjeve za održivom medijskom politikom i pravnim okvirom kojim će se štititi neovisnost i sloboda novinarske profesije. Prema stavu Europske federacije novinara, HRT je po razini neovisnosti, najgori javni servis u Europi te stoga ne možemo dopustiti atmosferu zastrašivanja kojom se dodatno srozavaju medijske slobode u Hrvatskoj," stoji u priopćenju.

SSSH poziva članove da se odazovu prosvjedu "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!", koji u subotu, 2. ožujka, organizira Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i tako iskažu solidarnost s novinarima i pošalju snažnu poruku potpore novinarstvu i slobodi govora.

"Medijski rad i slobode u Hrvatskoj ozbiljno su ugroženi brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava i nepoštivanjem zakona. Sloboda izvještavanja i izražavanja osnovni je uvjet, oruđe i svrha medijskog rada i neophodna je za demokratsko društvo koje u svom fokusu ima interes i dobrobit svojih građana i radnika", poručuju u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:33