SPORNI UREĐAJI

STANARI JEDNE ZAGREBAČKE ZGRADE IZBACILI RAZDJELNIKE Ovo su njihova iskustva tri mjeseca poslije

 HANZA MEDIA

Otkako su ugrađen razdjelnici, stanovi građana su hladniji, a računi za grijanje veći. Neki nezadovoljnici najavljuju građanski neposluh, piše Dnevnik.hr.

Razdjelnici su ugrađeni, ali se ne koriste, a potrošnja u zgradama u koje su ugrađeni plaća se po četvornom metru. Očitanje potrošnje i veća kontrola nad ugradnjom, trebali bi se, tvrde u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, postići izmjenama zakona.

Mijenjat će i pravilnik. "Redefinirat će se model za obračun te izmijeniti formula za obračun troškova kod obračuna prema razdjelnicima troškova toplinske energije kako bi se nivelirali nekarakteristični slučajevi pretjerane alocirane potrošnje", stoji u izjavi Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Vlasnici 150 stanova iz jedne su zagrebačke zgrade razdjelnike izbacili van.

- Nakon tri mjeseca grijanja nitko nema nijednu primjedbu. Ljudi su zadovoljni i kažu da se konačno griju i plaćaju ono što troše, rekao je predstavnika stanara Branimir Debeljački.

Izbacivanje razdjelnika zagovaraju i u Udruzi za zaštitu potrošača.

- Dvije studije koje je Ministarstvo naručilo i platilo dokazale su da razdjelnici nisu zakonita mjerila, da ne mogu biti pravedno sredstvo raspodjele računa i da nisu sredstvo energetske uštede, rekla je Ljiljana Mrkonjić iz Udruge potrošača Razdjelnici.

Isto je rekao i bivši ministar.

- U zgradama koje nemaju toplinsku ovojnicu imamo probleme s distribucijom energije i dolazi do značajnih razlika koje su na štetu stanara, rekao je Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:40