AKCIJA

STANARI NA ZAGREBAČKIM SREDNJACIMA PRIJETE BOJKOTOM 'Tražimo češći odvoz biootpada jer ga inače više nećemo odvajati, smrde nam stanovi i dvorišta'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX / CROPIX

Stanari Hećimovićeve ulice u zagrebačkim Srednjacima pozvali su svoje sugrađane na bojkotiranje odvojenog prikupljanja i odlaganja biootpada. Obavijest se početkom tjedna pojavila na ulaznim vratima zgrade, a njen sadržaj se ubrzo proširio i po društvenim mrežama te dobio podršku drugih kvartova.

Glavni razlog za bojkot jest neprestani neugodni miris koji se širi iz smeđih spremnika, a zbog kojega se stanari Srednjaka osjećaju kao taoci u svom stanu.

- Kada je sparno, ne smijemo otvoriti prozore jer nam smrad odmah ulazi u stan. Neki od susjeda čak kažu da smrad dolazi i do osmog kata, no problem su i vrećice koje smo dobili za odlaganje biootpada.

One se već nakon tri dana raspadnu i smrde u stanu. Tako da ne znam što je gore - da mi smrde na balkonu ili u kontejneru ispred zgrade - kaže Natalija Vraneša, jedna od inicijatorica bojkota.

Apel za pomoć

Dodaje da se ovdje ne radi o organiziranoj akciji već apelu za pomoć. Naime, cijelo ljeto se iz spremnika širi neugodan miris, a problem je i tekućina koja curi iz samih kontejnera.

Ona se pod užarenim sunce zapekla u beton i stoji kao trajni izvor smrada, ali i mogućih zaraza. Prošli vikend je Vraneša zato odlučila uzeti stvari u svoje ruke te je sa suprugom pokušala oprati “crnu rijeku” ispred zgrade. Nakon toga su na vlastitu ruku gurnuli kontejner na zelenu površinu, barem desetak metara dalje od obližnjih prozora.

Iz nemoći je tu istu večer zamolila susjedu Valeriju Kanđeru da joj pomogne sastaviti obavijest za bojkot sortiranja biootpada.

- Obratili smo se Mjesnom odboru i Uredu gradonačelnika, gdje smo dobili automatski odgovor da su im sandučići puni te da ne mogu zaprimiti upit. Okrenuli smo se onda Čistoći i Holdingu, no oni su samo prebacivali odgovornost s jedne institucije na drugu.

Nismo se samo žalili na spremnike za biootpad, nego i na prljave ulice jer je zadnji put vozilo za pranje bilo prije pola godine. No, ništa nije riješeno - ističe Kanđera.

Iz nemoći su zato napisale poziv za bojkot jer im ništa drugo nije preostalo. Vraneša ističe kako već godinama na balkonu uredno odvaja plastiku i papir te da se veselila i odvajanju biootpada, no ne na ovakav način.

- Ako mi bacamo biootpad u spremnik koji je identičan kao i onaj za plastiku, samo druge boje, onda taj biootpad mora smrdjeti jer ostane tjedan dana na suncu. Prema tome, ti kontejneri trebaju biti napravljeni od nekog antibakterijskog materijala i moraju se redoviti prati jer ovako nema smisla. Jednostavno se nešto mora promijeniti - smatra Vraneša.

Podršku su joj pružili i drugi susjedi, a poruka je ubrzo došla i do drugih ulica i kvartova. Društvene mreže su isto tako učinile svoje. Poziv na bojkot je objavljen u Facebook grupi “I to je Zagreb” te je tamo dobio još veći zamah.

S obzirom na to da se radi o problemu s kojim se lako mogu poistovjetiti brojni Zagrepčani, ostaje pitanje kakve će razmjere na kraju ovaj pokret poprimiti.

Konačno rješenje

- Živim na višim katovima, tako da smrad do mene toliko ne dopire, ali to se osjeti na ulici i predstavlja jedan ekološki, kulturni, pa čak i javnozdravstveni problem.

Prema tome, bojkotirat ću iz solidarnosti prema susjedima s nižih katova - veli Kanđera i dodaje kako postoji nekoliko načina kako se ovaj problem može riješiti.

Prvo, da se naprave zeleni otoci, a ne da spremnici stoje na parkiralištu. Drugo, da se postavi videonadzor koji će uloviti one koji nepropisno odvajaju otpad, i sve to mora, kaže, biti popraćeno redovitim pražnjenjem spremnika.

Konačno rješenje je pak postavljanje podzemnih spremnika koji su jedini prihvatljiv način za odlaganje biootpada. Pitanje je pak koliko će tih rješenja doći do nadležnih službi.

- Sada se u Zagrebu stalno priča o zagrebačkom Manhattanu, iako bi nam prvi problem trebao biti otpad i u njegovo rješavanje treba usmjeriti sve raspoložive resurse. Tek kada se taj problem riješi, možemo razmišljati dalje - smatra Kanđera.

Poslali smo i upit Čistoći za komentar o bojkotu, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:09