MONETIZACIJA AUTOCESTA

Stanić: 'Odluka Ustavnog suda nije nas iznenadila'

 Dragan Matić/Cropix

ZAGREB Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić rekao je u utorak kako referendumsku inicijativu "Ne damo naše autoceste" nije previše iznenadila odluka Ustavnog suda, koji je odbio njezin zahtjev da do objave rezultata referenduma zabrani Vladi bilo kakve korake u postupku monetizacije autocesta.

"Odluka Ustavnog suda nije nas previše iznenadila. Ona je dobro obrazložena i utemeljena, iako bi nam bilo drago da je donesena onako kako smo mi tražili jer bi to sigurno ubrzalo i postupak uređenja zakona o referendumu kojim nije propisano u kojim rokovima se što mora napraviti kada se prikupe potpisi građana. Cijela procedura se može odugovlačiti u nedogled i upravo je to razlog zašto smo tražili privremenu mjeru", kazao je Stanić za Hinu.

Ustavni sud u ponedjeljak je odbio zahtjev inicijative "Ne damo naše autoceste" da do objave rezultata referenduma, čije raspisivanje traže temeljem prikupljenih više od 530 tisuća potpisa, zabrani Vladi i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture poduzimanje bilo kakvih koraka u postupku monetizacije, zaključivši kako ne postoje pretpostavke za postupanje Ustavnog suda.

Stanić smatra da bi takva mjera Ustavnog suda u budućnosti trebala biti propisana zakonom o referendumu, kako bi se nakon prikupljanja potpisa ubrzala njihova provjera. "Provjera potpisa za naš referendum nije gotova, iako se ona za predsjedničke izbore obavi za dva dana. Ne postoji problem da se provjera potpisa i u ovom slučaju ne obavi makar za tjedan dana, pa zahtjevi za takvom privremenom mjerom ne bi bili potrebni", kazao je.

Naveo je i da referendumsku inicijativu takva odluka Ustavnog suda nije iznenadila ni zato što je još prošle godine predsjednica tog suda Jasna Omejec rekla da je njihov zahtjev prvi takav zahtjev Ustavnom sudu.

"Kad netko prvi put nešto traži od suda onda sudovi teško nešto novo uvode u praksu", rekao je Stanić, koji smatra da od koncesije autocesta neće biti ništa, jer su ponude za nju "sramotno niske", pa i sama Vlada jedva čeka da referendum prođe kako bi i sama odustala od toga.

"Uvjereni smo da koncesije neće biti jer su građani velikom većinom protiv toga", kazao je Stanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:10