TURISTIČKI BOOM U PULI

Stanovnici se sele na otoke i u šumu da bi iznajmili stan

Ove će godine Pula ostvariti rekordnih dva milijuna noćenja koja su u prvih 6 mjeseci porasla za 35 posto, a  dolasci su rasli 30 posto
 HANZA MEDIA

Gradska vreva, bogata povijest i srce grada, to su razlozi zbog kojih je Pula, u posljednjih pet godina, više no udvostručila kapacitet kreveta, pa su stanovi, kuće, sobe postale apartmani. Turisti sve više traže smještaj u centru grada, što je dovoljan razlog da Puljani iskoriste svaki prazan stan, a često se događa da doslovce isele iz vlastitog stana.

Kako ističu iz turističke zajednice Pule, od 2012. godine pa do 2017. broj privatnih smještajnih kapaciteta je doživio velik porast. “U 2012. godini je sveukupno bilo registrirano 4000 kreveta dok je u 2017. godini ta brojka prešla 10.000 kreveta. Naša procjena je da je od navedenog broja u 2017. godini 30 posto kreveta registrirano u centru grada, a 2012. je u centru bilo tek oko 10 posto”, kažu nam iz turističke zajednice.

Najam i zimi

Turistički procvat potkrijepljen je i brojkama noćenja i dolazaka u Pulu. Ove će godine Pula ostvariti rekordnih dva milijuna noćenja koja su u prvih 6 mjeseci porasla za 35 posto dok su dolasci u plusu za oko 30 posto u odnosu na isto razdoblje u 2016. godini.

Turisti traže gradska središta, komociju, blizinu najbitnijih gradskih znamenitosti, pa je starogradska jezgra i samo središte grada, kad je riječ o privatnom smještaju, doslovce procvalo.

Veliki, mali, prostrani, s pogledom, bez pogleda, vrhunskom opremom ili pak klasično opremljeni, u pulskim apartmanima ima za svakog ponešto, a sve kako bi privukli još više turista u samo središte grada.

“Kad smo počeli s iznajmljivanjem naših apartmana u blizini Arene, u ulici gdje su smješteni možda je bilo još samo nekoliko kuća koje su imale sobe ili apartmane. Sad ispred svake druge kuće stoji tabla s oznakom apartman”, kaže nam Samanta Ristić, voditeljica apartmana, koji su od najpoznatijeg pulskog spomenika udaljeni samo 150 metara, a već tri godine uspješno posluju u ljetnim i zimskim mjesecima, kad u tim istim apartmanima borave studenti.

“Ove godine nam je bio slabiji lipanj, no iznenadile su me rezervacije za rujan. Gotovo cijeli mi je mjesec pun.” Bitno je, kaže nam Samanta, da je kvaliteta smještaja dobra, da se gostima sviđa i da steknu dobar dojam dok borave u gradu, onda će se i vratiti.

“Prvu godinu smo se doslovce probijali na tržištu, čak smo ja i suprug spavali u prostoru koji je bio namijenjen za garažu, no mi smo ga prenamijenili u našu sobu kako bismo iznajmljivali stan u kojem smo stanovali. Treba postići to da ti gosti dođu i da ostave dobre recenzije, no ako si ti prisutan, ako im daješ informacije koje oni traže, ako si im na raspolaganju i ako si dobar domaćin, nema sumnje da će biti sve u redu.” Sada vodi tri apartmana tik do Arene gdje pogled puca na pulski zaljev, a cijene se kreću u predsezoni od oko 30 eura, dok se u srcu sezone penju i do 80 eura za jednu noć. Novac koji je, zajedno sa suprugom Markom, uložila u renoviranje stare kuće, nada se kako će biti isplaćen u roku od 13 godina, iako svake godine investiraju u renoviranje i podizanje kvalitete samog smještaja.

Povrat uloženog

U renoviranje starog stana u središtu Pule, krenula je i Jelena Ivković. U njezinu stanu koji je trenutno veliko gradilište, radnici užurbano postavljaju pločice, laminat, a onda slijedi opremanje. Sve kako bi se stigao iznajmiti na barem jedan mjesec u špici sezone. Potreba za smještajem je velika, pa nam naša sugovornica kaže kako za popunjenost ne brine. Kaže nam kako će iskoristiti sve oglasne kanale, da si barem dio investicije od oko 20 tisuća eura što je uložila u stan, pokuša vratiti već ovoga ljeta.

Ako postoji bilo kakva mogućnost za iznajmljivanje stanova, svi se “bacaju” u turizam. Veliki hit, prije samo nekoliko godina bilo je iseljavanje iz vlastitih stanova i odlazak na poznati pulski otok Fratarski. Ljetna oaza Puljana, udaljena samo 10-ak minuta vožnjom brodom od pulske Bunarine, postala je novi privremeni dom Puljana. Ove je godine to radi manji broj ljudi, no onih koji su komociju stana i udobnog kreveta odlučili zamijeniti šatorima i boravku u prirodi, večernjim druženjima uz more i šum valova, ima još. A njihov dan zvuči u najmanju ruku bajkovito.

Život na otoku

Ujutro, baš kao na kopnu, umjesto u automobile, sjedaju u brodove i odlaze na posao, a nakon posla opet se vraćaju na otok, gdje kuhaju u prirodi i borave na otvorenom. “Na Fratarskom praktički živimo već šest godina, a stan u centru iznajmljujemo. Kako dižemo šator na otoku svake godine, odlučili smo da ćemo se ondje jednostavno preseliti”, kaže nam Dalibor, koji u centru iznajmljuje ukupno dva stana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 12:25