POBUNA

STATISTIMA PUK'O FILM 'Već godinu dana čekamo honorar iz Bulajićeva filma. Dosta nam je muljanja!'

 

Više od 150 Istrijana, nezadovoljnih filmskih statista koji su sudjelovali u snimanju novog filma legendarnog redatelja Veljka Bulajića, tvrde kako za svoj angažman na filmu “Bijeg do mora” danas, gotovo godinu dana nakon snimanja, nisu dobili ni kune obećanog honorara.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da s produkcijom dogovore konačnu isplatu duga, okupili su se te potpisali peticiju koju su uputili produkcijskoj kući Gral Film, inače nositelju ove ljubavno-ratne drame.

Nezadovoljni istarski statisti, među kojima ima umirovljenika, studenata i nezaposlenih, naime, prošlog su ožujka statirali na visokobudžetnom filmu “teškom” 10 milijuna kuna, koji je najavljivan kao “internacionalni projekt s vrhunskim glumcima iz nekoliko zemlja” te za koji je iskazan interes “mnogih distributera, i stranih i domaćih”. Masovne scene snimale su se tri, odnosno pet dana, a za svoj angažman na filmu statisti su trebali dobiti otprilike 200 kuna po danu, odnosno ukupno oko 100 tisuća kuna.

Ostavljeni na cjedilu

- Iako su mnogi od nas prethodno čuli priče o odnosu hrvatskih produkcija prema statistima i odugovlačenju s isplatama honorara, vjerovali smo da s ovim filmom to neće biti slučaj, tim više što su nam ime i ugled redatelja Veljka Bulajića garantirali savršenu organiziranost, profesionalnost te da nećemo biti izigrani i ostavljeni na cjedilu, odnosno barem smo tada u to vjerovali.

Da se prijavimo za statiranje u filmu “Bijeg do mora” većinu je vodio čisti entuzijazam i želja da sudjelujemo i damo svoj obol u nastanku još jednog potencijalno velikog, međunarodnog hit-filma proslavljenog i nadaleko poznatog i cijenjenog redatelja Veljka Bulajića uz čije su filmove mnogi od nas odrastali - priča nam u ime rezigniranih statista Ranko Paun, 30-godišnji diplomirani arheolog iz Pule, koji se javio našoj redakciji.

Sve pozitivne dojmove koje nose sa samog snimanja filma, jadaju se statisti, pokvario je odnos produkcije i svih pridruženih partnera financijera i koproducenata kojima, kako navode, očito nije stalo da se njihov trud i strpljenje adekvatno nagrade.

- Stekli smo dojam da smo izigrani i iskorišteni. No ne želimo se samo tako pomiriti s nepravdom i šutke, pognute glave ići dalje - dodaje 32-godišnji Paun te nam objašnjava da je statistima “puknuo film”. Statisti su angažman direktno ugovarali s agencijom Studio 8, iz koje su nam neslužbeno potvrdili da su svjesni problema, no službeni odgovor nismo dobili do zaključenja ovog izdanja.

Kako smo doznali, nisu samo statisti ostali bez honorara. On nije isplaćen ni glumcima koji su sudjelovali u filmu. Osim zvijezda, njemačkih glumaca Toma Wlaschihe koji je poznat po ulozi u seriji “Game of Thrones” te Gerda Rigauera, u filmu se pojavljuje i cijeli niz poznatih domaćih imena kao što su Dijana Vidušin, Goran Grgić, Milan Pleština, Dušan Bućan, Vili Matula, Borko Perić, Marko Cindrić i Jadranka Đokić, a tu su i Meto Jovanovski iz Skoplja i Momčilo Pićurić iz Podgorice.

- Koliko znamo, snimanje je gotovo i film je u postprodukciji, a tada uvijek ima poteškoća i kašnjenja, tako je gotovo sa svim filmovima. To je uobičajeno. Kakvo je stanje u državi, takvo je i u hrvatskom filmu. Najbitnije je da se film na kraju prikaže, a “Bijeg do mora” svakako bi trebao ugledati svjetlo dana prema informacijama. Film je navodno trebao biti premijerno prikazan za Božić, a praksa je inače da se u sezoni ili održi na kontinentu ili da se čeka filmski festival u Puli - složni su glumci iz filma koji su nas zamolili da ostanu anonimni.

Prebacivanje loptice

Zašto je došlo do zastoja u isplati honorara upitali smo producenta filma Tomislava Žaju, ujedno i čelnu osobu produkcijske kuće Gral Film.

- Film ide dalje, ali ne želimo još izlaziti u javnost s bilo kakvim informacijama. Vjerojatno se bune statisti s kojima ja nisam u kontaktu, jer ja većini redovito javljam kako film napreduje. Statisti nisu plaćeni po ugovorenom vremenu, ali nisu ni glumci jer ni nama nije plaćeno. Sve je malo kompliciranije jer se radi o međunarodnoj koprodukciji s Crnom Gorom i Makedonijom, a Hrvatska je većinski producent - rekao je Žaja.

U ranijem odgovoru statistima Žaja se ispričao zbog kršenja ugovora i odugovlačenja s isplatom te je odgovornost djelomice prebacio na HRT:

“Kao što znate, došlo je do zastoja oko realizacije plaćanja od strane HRT-a prema produkciji filma, a samim time i prema trećim stranama. Ovih dana su u punom jeku sastanci nakon kojih se nadamo konačnom rješenju problema te ćemo vam u skladu s tim, čim budemo nešto konkretno znali, poslati informaciju o mogućem datumu isplate”.

No kada smo jučer kontaktirali HRT, odgovorili su nam da nemaju veze s filmom “Bijeg do mora”.

“Hrvatska radiotelevizija nije sudjelovala u proizvodnji navedenoga audiovizualnoga djela te nije otkupila prava na njegovo emitiranje”, stoji u odgovoru koji smo primili iz nacionalne televizijske kuće.

Bulajić se ne sjeća

U spomenutom pismu Žaja navodi i kako je sa sadržajem pisma i mukama statista upoznao i samog redatelja filma Veljka Bulajića.

Ipak, kada smo jučer kontaktirali redatelja, on se nije mogao najbolje sjetiti o čemu je riječ.

- Ovo mi je prva informacija da se statisti bune jer nisu plaćeni. Iako, čini mi se da sam čuo neke informacije, ali nisam siguran. Najbolje je da sve provjerite s producentom Žajom. Znam samo da je snimanje gotovo i da se glazba piše. To nam radi jedan kompozitor u New Yorku. Po meni bi sve trebalo biti zgotovljeno do proljeća - rekao nam je legendarni filmski redatelj s bogatim opusom ratnih filmova, 89-godišnji Veljko Bulajić, autor kultne “Bitke na Neretvi” iz 1969.

Film “Bijeg do mora”, čiji je budžet prema prijašnjim napisima iznosio oko 10 milijuna kuna, trebao je biti gotov do kraja prošle godine, a premijera je planirana za Božić ili za siječanj, koji je upravo odbrojao svoje dane. Spominjalo se da bi međunarodna premijera trebala biti na Berlinskom festivalu u veljači ove godine, no do sada nam to nitko nije potvrdio.

Nažalost, ovaj film nije izoliran slučaj, već hrvatska praksa. Mijenjamo to na bolje

Koliko je odugovlačenje s isplatom honorara ili pak neisplata česta praksa u svijetu sedme umjetnosti upitali smo predsjednicu Ogranka glumaca u Hrvatskom društvu filmskih djelatnika, ujedno i glumicu Lanu Barić.

- U Društvu smo upoznati s tom situacijom. Statisti nisu dio Ogranka glumaca, ali znam da ih se često zadnje plaća. Ovaj film nažalost nije izoliran slučaj, postoje još dva projekta za koje znamo da suradnike nisu isplatili do kraja, što je, naravno, strašno. Problemi su uglavnom u izvorima novaca, a to se, logično, uopće ne tiče ljude koji nisu isplaćeni, jer su im producenti trebali uplatiti honorare do datuma koji stoji u ugovoru – ističe Barić dodavši da stvari evidentno zapinju, ali da se Ivan-Goran Vitez, novi predsjednik HDFD-a, kao i Upravni odbor intenzivno bavi svim problemima u branši, pa tako i ovim.

- Dobili smo informaciju da bi za Bulajićev film ostatak honorara trebao biti isplaćen početkom veljače, nadam se da će tako i biti. Meni je žao da opet imamo probleme s isplatom te tzv. treće rate, simptomatično je jer se ne radi o jednom filmu – rekla nam je Barić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:29