JASNA PORUKA PREMIJERA

‘Stav je da se nastavi cijepljenje AstraZenecom. Aktualac? Oporba radi predstave...‘

‘Oporba pokušava koristiti aktualni sat da bi si priskrbila neki poen. Do sada nisu uspjeli‘, kaže Plenković
Andrej Plenković
 Robert Fajt/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otvorenju Dječjeg vrtića "Pušlek" u Mariji Bistrici, nakon čega se obratio novinarima. Uz Plenkovića su u posjetu Mariji Bistrici i ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Plenković se osvrnuo na današnji zaključak EMA-e o cjepivu Astra Zenece po kojem bi se neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva. Također je ponovljeno kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga.

- Imali smo sastanak s predstavnicima HZJZ-a i ravnateljem HALMED-a. Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je moguća veza cijepljenja i nekih nuspojava, ali stav je EMA-e da su koristi veće od rizika cjepiva i s te strane HZJZ smatra da se može nastaviti cijepljenje cjepivom AstraZenece. To je stav struke kojeg ćemo mi kao Vlada slijediti, kaže Plenković.

Na pitanje o manjoj cijeni cjepiva AstraZenece odgovorio je:

- Cijene su određivane u procesu koji nema veze s RH, dogovarane su na razini EK. Cjepiva štite od smrtnog ishoda, od teških oblika bolesti, simptoma, hospitalizacija itd. Tu se ništa nije promijenilo. Kada dođe do ovako brzog otkrića cjepiva za neku bolest, normalno je da u procesu cijepljenja milijuna ljudi dolazi do nekih nuspojava. Šaljemo istinite i točne poruke građanima o tome kakvo je to cjepivo.

Jesu li druge zemlje članice u neravnopravnom položaju?

- Mi smo apelirali i prošli put kad su neke države suspendirale cijepljenje da svaka takva odluka u današnjem svijetu utječe i na stavove građana zemalja gdje nije bilo takvih preporuka. Ovo je zadaća svih da se izbore za kredibilitet cjepiva.

- Nastavit ćemo tražiti mogućnost nabave dodatnih cjepiva različitih kompanija. Poslali smo tehničku dokumentaciju s nizom upita za Sputnjik i spremni smo naručiti i to cjepivo. Za zdravstvenu sigurnost je uvijek dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o sigurnosti cjepiva, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na današnji aktualac u Saboru.

- Odgovaram na sva pitanja. Praksa je da 70% oporbenih pitanja idu meni. Mogu preslušati sve to i čuti odgovore, rekao je Plenković i osvrnuo se na pitanja zastupnice Mirele Ahmetović.

- Ja sam njoj sve odgovorio. Upravo onako politički kako je trebalo. Oporba pokušava koristiti aktualni sat da bi si priskrbila neki poen. Do sada nisu uspjeli, dobili su čak i kritike da su bili dosadni i plahi pa su se onda probudili i radili neke predstave, ali nisu uspjeli.

Novinari su ga još jednom upitali o navodima da se guverner HNB-a Boris Vujčić dopisivao e-mailom s predstavnicima američkog fonda Knighthead.

- Ja nemam uvid ni u čiju e-mail korespondenciju pa nisam mogao znati s kime je kontaktirao i tko je njega kontaktirao. Pitajte njega. Nisam ni pratio cijelu tu priču. Pokušavam razabrati tako intenzivan napor koji se vraća na temu Agrokora jer je sada ono vrijeme Uskrsa kada su police Konzuma bile bez proizvoda, kada nije bilo novaca za plaće a Vlada je uspjela očuvati radna mjesta, omogućila da svi OPG-ovi dobiju novac, da dobavljači ostanu na nogama... To je ono što je bitno, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:54