GAZDA I ESTRADA

STAVROS O PRIVATNIM NASTUPIMA ZA TODORIĆA 'Jednom nisam dočekao da me na festivalu proglase pobjednikom, sjeo sam u cessnu i otišao pjevati Ivici...'

 
 Boris Kovačev / Hanza Media

"Dao bih sto Amerika, sve na svijetu ja bih dao, tek da sjednem na verandu, pa uz karte i bevandu brojim valove", refren je omiljene pjesme Ivice Todorića, bivšeg predsjednika Uprave koncerna Agrokor, koju mu je njezin izvođač Jasmin Stavros pjevao čak triput na vjenčanjima njegove kćeri Ive i sina Ante u nekadašnjem zagrebačkom hotelu "Intercontinental" (nosio je i ime "Opera"), odavna već "Westinu", piše Slobodna Dalmacija.

Taktovi Stavrosova velikog hita razgalili bi Gazdinu dušu, njegovi su ga stihovi pogađali ravno u srce i vjerojatno je tako nekako i zamišljao sliku svojih umirovljeničkih dana. Možda je verandu mislio zamijeniti klupicom ponad morskog prilaza njegovu dojučerašnjem ljetnikovcu u Medveji, onom istom na kojemu je navodno donio odluku o kupnji "Mercatora", bezbrižno pijuckati bevandu i brojiti valove. No, umjesto opuštenih trenutaka na obali, Ivica Todorić trenutno je u bijegu pred hrvatskim vlastima... Adresa nepoznata.

Neumorni zabavljač Jasmin Stavros znao je, kaže, za Todorićevu slabost prema pjesmi "Dao bih sto Amerika", piše Slobodna Dalmacija.

– Više puta sam je pjevao na svadbama njegove djece, kad se udavala kći Iva i kad se ženio njegov stariji sin Ante. Uvijek sam bio angažiran u ulozi glazbenog gosta večeri i uvijek je sve bilo na vrhunskom, iznimno profesionalnom nivou. I na obje sam svadbe, nakon što bih u sklopu redovnog programa otpjevao "Dao bih sto Amerika", na Ivičinu zamolbu još dva puta izveo tu pjesmu – prisjeća se Jasmin Stavros, ističući kako na svadbama Todorićeve djece nikada nije pjevao po željama niti ga je tko dovodio u takve situacije.

Napominje i kako nikada nije pjevao tuđe pjesme, uvijek je to bila isključivo hrvatska zabavna glazba. Što je kasnije bilo, veli, ne zna...

– Ivica bi uvijek fino zamolio, a ja bih mu rekao: "Ma pjevat ću koliko god puta." Još bih ponovio i "Kad se prijatelji rastaju", "Umoran"..., jer je Ivica volio i moje ostale pjesme. Sjećam se da sam, kad se ženio njegov Ante, bio na Zadarfestu s pjesmom "Boli" i čak sam trebao čekati proglašenje nagrada, jer je navodno i mene čekala jedna. No, kako sam ranije dogovorio nastup na Antinoj svadbi, otišao sam s festivala ne čekajući proglašenje dobitnika priznanja. Uskočio sam u avion, malu cessnu u kojoj je bilo svega i svačega, od pića do cateringa. Nisam okusio ništa – vrti Stavros slike u glavi.

Vodice, 110617.
Druga vecer CMC festivala.
Na fotografiji: Jasmin Stavros.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media
Jasmin Stavros

Bila su to, kaže, gospodska vjenčanja, zapravo najbolje svadbe na kojima je pjevao, a nije da ih nije odradio poznatim facama. Pjevao je popularni Stavros i nogometašima – Robertu Prosinečkom, Dariju Šimiću..., no neka se nitko ne uvrijedi, premda su i njihove bile super organizirane, nitko ne može nadmašiti obitelj Todorić.

– Uvijek je sve bilo savršeno, ma tretman je bio maksimalan. Za deset. Osiguranje, prijevoz, hrana, piće, nikad se bend i ja nismo osjećali kao manje vrijedni, što je bilo posluženo gostima, bilo je i na našem stolu. Uvijek je postojao sinopsis, vrhunski razglas, rasvjeta...

Na Antinoj svadbi program je vodio Vicko Budilica, a Jole je poslije mene zabavljao uzvanike. Ivica je bio jako fin i korektan, uvijek je sve bilo ispoštovano, pa tako i honorar. Ne znam koji su danas njegovi problemi, ne znam koje su to igre i ne bih htio ulaziti u tu temu, ali tada je sve štimalo. Nema se što reći – govori Stavros.

Druženja s estradnjacima

Članovi obitelji Todorić očito su jako voljeli druženja s estradnjacima. Obožavali su ih vidjeti na svojim zatvorenim zabavama u Kulmerovim dvorima, a s nekima od njih članovi obitelji su se i privatno družili. O prijateljstvu Todorićeve kćeri Ive Balent i popularne Severine Kojić se manje-više sve zna.

Splitska je pjevačica nekoć snimala i TV reklame za proizvode tvrtki iz koncerna Agrokor i o tome se pričalo, a danas pak, nakon što je Severina preko svojeg Instagram profila uputila poziv za kupovanje u Konzumu dajući izravnu podršku dugogodišnjoj prijateljici, najviše zlobnih komentara izazivaju Balenciagine čizmice koje joj je za rođendan darovala Iva Balent. Paralelna stvarnost, daleko od one koju živi većina Hrvata, ogledala se u životnom stilu Todorićevih.

Skopje, Makedonija, 190915.
Severina je odrzala koncert pred mnogobrojnom publikom, koja je odusevljeno pjevala njene pjesme, povodom proslave makedonskog mobilnog operatera Telekom.
Na fotografiji: nastup Severine.
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / Hanza Media
Severina

Dvorac, helikopter, jahta, skupi automobili, skupocjene dizajnerske krpice i neizostavna estrada. Todorićevi su nesumnjivo voljeli taj svijet poznatih lica s naslovnica, premda su sami bježali od njih. No, privatne zabave kako oca, tako i djece bile su nešto sasvim drugo...

– Na Ivičine su proslave najviše puta avionom letjeli članovi klape "Intrade". Znam da je u Kulmerove dvore odlazila i Nina Badrić, pokojni Vinko Coce bio je rado viđen gost na Smokvici – kaže nam umirovljeni splitski menadžer Ivica Bubalo, dok njegov kolega Zoran Škugor u sjećanju čuva puno više detalja.

– Ivica Todorić bio je vrlo galantan prema estradi, često je za svoje razne prigode angažirao hrvatske izvođače. Za vjenčanja isključivo hrvatske, ali znam da su u Kulmerove dvore odlazili i Miroslav Ilić i Željko Joksimović iz susjedne Srbije. Poštujem činjenicu što su izabrali njih dvojicu, samo je pitanje jesu li Ilić i Joksimović platili porez u Hrvatskoj na svoj honorar.

Činjenica je da su Todorići bili skloni toj celebrity priči i cirkusu i da su bili spremni platiti za to. Ivica je redovito prvi odlazio s privatnih večera uvijek jednog te istog većeg društva, ali bi napuštajući prostor svaki put galantno gurnuo tamburašima po 2000 kuna.

Sjećam se koncerta "Bijelog dugmeta" na zagrebačkom Maksimiru, Ivica je tada kupio veliku količinu CD-ova koje je dijelio u nagradnoj igri uz svoju vodu, premda je glavni financijer cijele povratničke turneje "Dugmeta" bila američka tvrtka koja proizvodi popularno bezalkoholno piće – navodi Škugor rotirajući film unatrag do situacije kada je Ivica Todorić osobno došao u zagrebački hotel "Westin" na njegovu glazbenu manifestaciju "Dorina", a sve kako bi pregledao rasvjetu i razglas, koji su se kasnije koristili na vjenčanju njegova sina Ante u istoj dvorani.

Zagreb, 211214.
KD LIsinski.
Koncert Zeljka Joksimovica u dvorani Vatroslav Lisinski. Zeljko Joksimovic predstavlja glazbeni projekt Balkan Bazaar na kojem suradjuje s pjevacicom Jelenom Tomasovic i clanovima Ad Hoc Orkestra.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media
Željko Joksimović

I kad je Škugor s Tonyjem Cetinskim radio koncert "Stop drogi" u zagrebačkom Domu sportova, Todorić se, veli, uključio i u tu priču htijući poslati pozitivnu poruku javnosti.

– Prodao je PR šminku i u Beogradu gurnuvši tamo sina Ivana u jet-set svijet čim su počele priče o njegovu neplaćanju. Kad je u Hrvatsku doveo Srbe, tim je potezom platio imidž u Beogradu. Željko Joksimović je najprije postao prijatelj njegova sina Ivana, a pjevač je kasnije sa suprugom Jovanom, koja je u međuvremenu postala Ivina prijateljica, odlazio na ljetovanje u Antinu vilu u Dubrovniku. Joksimović je ujedno postao i frend obitelji Čermak – govori Škugor, navodeći i jednu zanimljivost:

– Mali Ivan se družio i s Antom Ramljakom, koliko znam, bili su dobri.

Menadžer Škugor tvrdi kako je obitelj Todorić šablonu svog PR-a u Hrvatskoj, garniranog druženjima s estradnjacima i tzv. jet-setom, preslikala i na svoje poslovanje u Srbiji.

– Ivica je identičnu priču, poput one u nas, prodao i Beogradu – zaključuje Škugor.

Obitelji Balent i Čermak povezane prijateljstvom i kumstvom

Bračni parovi Balent i Čermak bili su prije nekoliko godina i među uzvanicima na svadbi Jovane Janković i Željka Joksimovića u beogradskom restoranu "Franš". Na slavlju su goste zabavljali Lepa Brena, Halid Bešlić i Ceca, kontroverzna srpska pjevačica i udovica ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Obitelji Balent i Čermak povezane su dugogodišnjim prijateljstvom i kumstvom. Hrvoje Balent je vjenčani kum Hrvoju Čermaku, a obitelji često zajedno ljetuju i zimuju.

Hrvoje Čermak uključen je u unosan biznis svoga oca, generala Ivana Čermaka, u Crodux grupi. Posjetom njihovoj benzinskoj crpki na svojem se Instagram profilu jednom prigodom pohvalio i sam Željko Joksimović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:46