POVJERENIK EUROPSKE UNIJE

Štefan Füle: Premijerki Kosor važniji kraj pregovora nego dojam o njenoj Vladi

Europski povjerenik za proširenje u razgovoru za Jutarnji ocjenjuje finiš pregovora s Hrvatskom
 AFP

ZAGREB - Štefana Fülea, europskog povjerenika za proširenje, intervjuirali smo tijekom konferencije “Speak Up!” koju je Europska komisija organizirala u povodu Međunarodnog dana slobode medija. U intervjuu Jutarnjem listu izrazio je optimizam oko završetka pregovora.

Vidljiv napredak

Hrvatska Vlada izražava sve veći optimizam u vezi s okončanjem pregovora u lipnju. Je li napredak doista takav da se možete složiti s našom Vladom?

- Ja sam vrlo optimističan kada je u pitanju proces pregovora.

Vidimo da Hrvatska ostvaruje vidljiv napredak iz dana i dan na svaki način . Pogotovo u vezi s područjima koja se tiču posljednjih poglavlja. Iz redovitih kontakata s glavnim pregovaračem i njegovim kolegama te nakon sastanaka s vašom premijerkom uvjeren sam da je vašoj Vladi više stalo do realizacije pregovora nego do vlastitog imidža u javnosti.

To govori da nije orijentirana PR-ovski i da posao pregovora shvaća ozbiljno. Primjećujem, također, da su i najveće opozicijske stranke poduprle te napore Vlade, što smatram iznimno važnim, a cijeli proces izrazito podupire i predsjednik države. Upravo smo u realizaciji novih izvješća koja će taj napredak objektivno evaluirati, kako bi smo znali koliko se daleko doista otišlo u zaključenju važnih područja, posebno pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Kada je u pitanju pravosuđe, jeste li zadovoljni praksom biranja članova Državnog sudbenog vijeća u Hrvatskoj, jer postoje određene primjedbe da se oni i dalje biraju po političkom ključu?

- Zadovoljnim smo načinom na koji je vaše zakonodavstvo riješilo izbor sudaca, a kada je u pitanju iduća stepenica - izbor članova DSV-a - ne možemo reći da primjećujemo upletanje politike jer je ono onemogućeno novim zakonom. Ipak, i dalje ćemo pozorno pratiti praksu izbora članova DSV-a.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:07